Kako novi startapi olakšavaju gastarbajterima slanje novca?

Dodajte komentar

Svake godine, emigranti šalju stotine milijardi dolara porodici i prijateljima u svojoj rodnoj zemlji. Postoji velika industrija koja olakšava ove isplate, i to duže od jednog vijeka. Njom dominira keš, što zahtijeva postojanje lokacije gdje mušterije mogu da predaju i preuzmu novac. Izgradnja prodajne mreže je velika investicija. Ostalo je još samo nekoliko igrača (Money Transfer Operators – MTO) koji kontrolišu najveći dio industrije.

Ali monopol ovih kompanija sada ugrožavaju digitalni startapi. Oni su kapitalizirali zbog promjena u ljudskim očekivanjima, koji su rezultat pojave digitalnih kanala, a međusobno se takmiče na polju provizije i lake upotrebljivosti.

U novom BI izvještaju izmjereno je cijelo tržište, udio kompanija u njemu, udio digitalnog tržišta i rast digitala u velikim kompanijama. Udio digitala na ukupnom tržištu je i dalje jako mali, samo 6%, ali rast je ekstremno brz koddigital-first startapa i kompanija.

Zanimljivo je 14-godišnji Xoom ima veći prihod preko elektronskih kanala od 75-godišnjeg MoneyGram-a, druge najveće remittance kompanije na svijetu. Startapi podrivaju provizije tradicionalnih operatera u određenim kanalima, ali tradicionalne kompanije su izjednačije cijene u glavnim kanalima. One su već reagovale na pojavu startapa smanjivanjem provizija i podešavanjem biznis strategija. Međutim, moraće dodatno da smanjuju ako misle da se takmiče sa digitalom.

TransferWise jedan je od prvih koji je započeo ovu praksu. Kod njih prebacivanje 1000 funti na evropski račun košta 4,5 funte, što je izuzetno povoljno u poređenju sa 120 funti koliko uzima Western Union (najpoznatiji ovakav servis u Srbiji) i između 40 i 50 funti koliko traže banke.

Currency Cloud je platforma koja omogućava firmama da prebacuju novac preko granice za manje provizije nego preko banaka. Ova platforma naplaćuje 1%, dok banke uzimaju 4%.

Evo ko sve šalje novac i zašto i koliko banke naplaćuju.

info

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *