Prodaja kreditnih portfolija dostigla rekord 2015. godine

Dodajte komentar

Prodaja kreditnih portfolija dostigla je prethodne godine rekord u iznosu od 104 milijarde eura što je dovelo do jačanja kapitalne pozicije banaka u Evropi.Novi godišnji Izvještaj o prodaji kredita u Evropi kompanije KPMG (European Debt Sales Report) pokazuje da je interes investitora i dalje veliki sa transakcijama u toku ukupne vrijednosti 32 milijarde eura. U izvještaju se navodi da je za očekivati da se ovaj tempo zadrži i u 2017. godini, jer banke nastavljaju sa oslobađanjem svojih problematičnih kreditnih portfolija posebno u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj, pokazuje najnovije istraživanje kompanije KPMG.

Aktivna su bila i tržišta Španije i Italije, koja pokazuju znake oporavka uz visok stepen zainteresovanosti investitora za tržište nekretnina u ovim zemljama. Manji napredak se primjećuje i u zemljama centralne i istočne Evrope, gdje tržište raste sa obavljenih 40 transakcija u toku 2015. godine. Grčka vlada i grčke banke aktivno su radile na oživljavanju bankarskog sektora. KPMG očekuje da će ovi napori rezultirati rastom transakcija u južnoj Evropi gdje su grčke banke prisutne.

Ovo je ohrabrujući znak ozdravljenja evropskih banaka u trenutku kada je likvidnost sekundarnog tržišta krucijalna. Dok se izgledi da će trend smanjenja zaduženosti evropskih banaka ostati pozitivan, trenutna volatilnost finansijskih tržišta ipak može zabrinuti investitore.“ izjavio je Endrju Jenke, vodeći partner za EMA, KPMG Portfolio Solutions Group.

Sa druge strane, tržište hartija od vrijednosti obezbijeđenih aktivom (ABS) dostiglo je najviši nivo nakon krize, predvođeno novim emisijama vezanih za hipotekarne kredite u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iako je u zaostatku u odnosu na nivo pre krize 2008. godine, KPMG u izvještaju predviđa dalje oživljavanje ABS-a kao posljedicu relaksacije kapitalnog tretmana u okviru Bazela III, standardizaciju sekjuritizacije i okruženje sa izuzetno niskim kamatnim stopama.

Izvor: Economy

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *