Očekuje li nas burna nedjelja na finansijskim tržištima?

Dodajte komentar

U toku nedjelje biće objavljeno mnogo važnih ekonomskih vijesti koje bi mogle dovesti do nadprosječno velikih pomaka na finansijskim tržištima.

Objavljeno je da je indeks potrošačkih cijena u eurozoni u poslednjih godinu dana neplanirano pao -0,2%, što je daleko od ranije zacrtanog rasta od 1,9%. ECB će na idućem sastanku sljedeće nedelje vjerovatno donijeti ili barem obećati donošenje novih mjera za podsticanje rasta stope inflacije u bliskoj budućnosti. Na osnovu toga investitori na finansijskim tržištima bi već ove nedjelje mogli da počnu sa masovnom prodajom eura čime bi evropskoj zajedničkoj valuti srušili vrijednost u odnosu na ostale valute.

U Kini će doći do objave vrijednosti nekoliko indeksa proizvođačkih cijena koji su dobar pokazatelj ukupne ekonomske aktivnosti ove zemlje. Budući da strah od značajnijeg usporavanja kineske ekonomije još nije u potpunosti splasnuo, ukoliko se ispostavi da su proizvođačke cijene pale više od očekivanja, vrijednost akcija širom svijeta, ali i valuta kao što su australijski i novozelandski dolar, mogla bi naglo da padne.

Od podataka koji će biti objavljeni u srijedu najvažniji će se odnositi na stanje zaliha sirove nafte u SAD. Očekuje se da će zalihe porasti za 3,5 miliona barela, što bi bilo loše za cijenu nafte jer bi ukazivalo na nastavak prezasićenosti tržišta. Ukoliko dođe do neplaniranog smanjivanja zaliha, cijena nafte bi mogla da poraste nekoliko odsto.

S druge strane, u petak će biti objavljeni podaci o stopi nezaposlenosti i broju novih radnih mjesta u SAD tokom februara. Očekuje se stopa nezaposlenosti od 4,9% i 195.000 novih radnih mjesta. Ukoliko broj radnih mjesta bude značajno veći od očekivanog, američki dolar bi mogao naglo da ojača jer bi na osnovu popravljanja situacije na tržištu rada, FED mogao da počne brže podizanje kamatnih stopa.

Izvor: Bif.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *