Zašto Saudijska Arabija ne uspijeva da poveća cijenu sirove nafte?

Dodajte komentar

U prošlosti smo svjedočili da, kad god bi pala cijena sirove nafte, OPEC, predvođen Saudijskom Arabijom, jednostavnim potezom stabilizuje cijenu. Smanjenje proizvodnje bio je čarobni štapić ali je očigledno da taj metod više ne funkcioniše.

Saudijska Arabija još nije u finansijskim problemima zbog niske cijene nafte. No, ako se sadašnji trendovi nastave uskoro bi i bogata monarhija mogla ostati bez novca. Na inicijativu Saudijske Arabije OPEC je, zajedno sa Rusijom, već odlučio da smanji proizvodnju, ali značajniji efekt povećanja cijena nismo vidjeli.

Prema Business Insideru, Saudijska Arabija nema više mogućnost kontrole cijena nafte na svjetskom tržištu. Ako bi i došlo do povećanja  na 60 dolara po barelu proizvodnja iz škriljaca u SAD bi postala isplativa i SAD bi ponovo povećala svoju proizvodnju. Činjenica da su Sjedinjene Države već preuzele prvo mjesto po proizvodnji sirove nafte i da su, nakon decenijske zabrane, ponovo započele izvoz, nikako ne ide na ruku Saudijskoj Arabiji.

Takođe, članice OPEC-a najčešće varaju i ne poštuju dogovoreno smanjenje proizvodnje nafte. To bi se moglo ponoviti jer većini zemalja koje su članice OPEC-a očajno treba svježi novac.

Iranu su konačno ukinute sankcije a ova zemlja je jedna od najbogatijih kada se gledaju rezerve nafte. Iran će uskoro tržištu ponuditi milion barela nafte dnevno, a činjenica da će time naštetiti Saudijskoj Arabiji svakako ih ne brine.

Četvrti razlog zbog kojeg Saudijska Arabija ne uspijeva da poveća cijene su ogromne zalihe u Sjedinjenim Državama li i drugim zemljama te usporavanje privrede u Kini.

Ako cijene nafte ostanu na sadašnjem nivou, čak i uz smanjenje budžetskih izdataka za 25 posto, Saudijska Arabija će bankrotirati za tri do pet godina.

Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *