Šest gorkih istina o traženju posla

Dodajte komentar

U procesu traženja posla potrebno je odbaciti lažne pretpostavke i prevelika očekivanja. Za neku poziciju možda djelujete kao savršen kandidat, ali to ne znači da će vas na razgovoru za posao dočekati širokih ruku.

Portal money.usnews.com donosi šest univerzalnih teških istina kojih bi svaki kandidat za posao trebao biti svjestan, kako bi izbjegao razočaranja i bolna iznenađenja u razdoblju traženja novog radnog mjesta:

Kako biste dobili posao morate imate potrebne vještine i iskustvo. Možda vam se neki posao sviđa i mislite kako ćete sve lako ‘postići’ uz praksu i pomoć kolega, ali potencijalnog poslodavca najprije zanimaju kakvi su vaši temelji u iskustvu i vještinama.

Ako i imate sve potrebne vještine i iskustva, to ne znači da ćete posao i dobiti. Stručnjaci u ljudskim resursima u obzir će uzeti i vaše druge kvalitete, poput ličnosti, temperamenta, profesionalnog puta, itd. Ukratko, zanima ih kako ćete se uklopiti u njihovo radno okruženje.

Pitanje o očekivanoj plati vjerovatno će se pojaviti već na prvom razgovoru. Budite spremni na to i odgovorite staloženo i uljudno, odnosno nemojte dopustiti da se ‘zapetljate’.

Poslodavci nisu zainteresovani za opis vašeg posla, već ključna postignuća u karijeri i načine kako ste došli do njih. Ne citirajte svoj CV, nego opišite s kakvim izazovima ste susreli, koje poteze ste preduzeli i kakve rezultate ste postigli.

Poslodavci nisu zainteresovani za ono čime ste bavili u ‘dalekoj’ prošlosti. Drugim riječima, nije potrebno naglašavati vještine ili iskustva koji više nisu relevantni. Koristili ste internet i slali e-mailove još davnih devedesetih? To danas uistinu malo kome išta znači.

Bićete odbijani, vjerovatno mnogo puta, čak i kod onih poslova za koje mislite da ste savršeni. To se događa. Život nije uvijek fer, ali to ne znači da treba da žaliti sebe ili prebacujete krivicu na druge. To jedino dovodi do gubitka pozitivne energije i stava, a time samo još više umanjujete šanse za dobijanje željenog posla.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *