Ulaganja stranih banaka u regionu najviše smanjena u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Strane banke ponovo su u trećem tromjesečju 2015. smanjile finansiranje u državama centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE), a najizrazitiji pad ulaganja od 1,4 odsto BDP-a zabilježen je u Crnoj Gori, pokazalo je novo istraživanje Bečke inicijative.Istraživanje obuhvata 21 zemlju, a zasnovano je na podacima Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Ulaganje stranih banaka u Crnoj Gori u trećem kvartalu prošle godine iznosilo je 583 miliona ili 14,6 odsto BDP-a. Ulaganje je smanjeno za 55 miliona dolara u odnosu na drugo tromjesječje 2015.

U periodu od jula do septembra, finansiranje stranih banaka u regiji smanjeno je 0,3 odsto BDP-a. Isti pad zabilježen je i u prethodnom tromjesečju.

Ako se izuzmu Rusija i Turska, finansiranje je u trećem tromjesečju 2015. smanjeno 0,4 odsto, nakon što je u prethodna tri mjeseca poraslo prvi put od početka 2011, iako samo 0,1 odsto.

Finansiranje stranih banaka značajno je smanjeno u Estoniji 1,1 odsto, Bugarskoj, 0,9 odsto i u Makedoniji 0,8 odsto.

Hrvatska se našla u grupi zemalja koje su u trećem prošlogodišnjem tromjesečju zabilježile znatno blaži pad stranog bankarskog finansiranja nego u prethodna tri mjeseca. Pad stranog bankarskog finansiranja u Hrvatskoj je iznosio 0,7 odsto.

U Albaniji je pad stranog bankarskog finansiranja iznosio 0,2 odsto, a u Bosni i Hercegovini 0,1 odsto.

Rusija je takođe zabilježila značajan pad stranog bankarskog finansiranja u trećem tromjesečju prošle godine, 0,6 odsto iskazano, udjelom u BDP-u.

U Srbiji je poraslo strano bankarsko finansiranje 0,3 odsto, Slovačkoj 0,6 odsto, Turskoj 0,4 odsto, Letoniji 0,2 odsto, Litvaniji 0,7 odsto. Strano bankarskog finansiranja u trećem kvartalu 2015. najviše je poraslo u Češkoj, 1,6 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *