El Nino doveo do najvećeg skoka cijene šećera od 1993.

Dodajte komentar

Terminski berzanski ugovori na šećer skočili su u utorak najviše od 1993. godine nakon najava da svijet ove godine zbog vremenskih neprilika čeka prvi pad proizvodnje nakon pet godina.

Prema navodima CNBC-a, terminski ugovori za isporuku u maju kojima se trenutno najaktivnije trguje na američkoj robnoj berzi skočili su gotovo devet posto što je najveći dnevni skok cijene od marta 1993. godine. Cijena se zaustavila na 13,9 američkih centi za 0,45 kilograma šećera. Na londonskoj berzi cijena bijelog šećera je skočila šest posto na 395,90 dolara za tonu. Skok cijene uzrokovala je procjena Međunarodne organizacije za šećer da će ove godine u svijetu ukupno nedostajati pet miliona metričkih tona šećera.

Prvi pad proizvodnje u pet godina ponajviše je rezultat meteorološkog fenomena El Nino koji je doveo do nepovoljnih vremenskih prilika u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču. Međutim, El Nino nije isključivi razlog rastu cijene šećera. Drugi je razlog skok cijene palmina ulja čije je kretanje cijene u uskoj povezanosti s cijenama prehrambenih artikala, poput soje i šećera. Cijene palmina ulja tokom februara dostigle su najviši nivo u 21 mjesec nakon što je objavljeno da su zalihe u Maleziji – drugom svjetskom proizvođaču – pale na šestomjesečni minimum.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *