Ovo su najbolji gradovi za život

Dodajte komentar
Beč

Beč je sedmi put zaredom proglašen gradom s najboljim kvalitetom života na svijetu, a na posljednjem mjestu nalazi se Bagdad.

Glavni grad Austrije se nalazi na vrhu liste, dok London, Pariz i New York nisu ni među 35, pokazali su podaci međunarodnog istraživanja kvaliteta života.

Gradovi u kojim se govori njemačkim jezikom dominiraju na listi, a Beču su se pridružili Cirih, Minhen, Düsseldorf i Frankfurt u top 7. Pariz je pao za 10 mjesta i sada se nalazi na 37. poziciji, dok je London na 39. mjestu. Engleska metropola se na ovom mjestu nalazi zbog osjetljivosti na terorističke napade.

Istraživanje je obuhvatilo socijalne i ekonomske uslove, zdravlje, obrazovanje, stanovanje i okolinu.

Tridesetdvogodišnja Helena Hartlauer iz Beča je izjavila da uopšte nije iznenađena rezulttima istraživanja. Socijaldemokratska vlada mnogo investira, a Beč je jedan od najpristupačnijih među velikim gradovima kada je riječ o troškovima stanovanja.

Živim u stanu od 100 kvadratnih metara, koji je od centra grada udaljen 20 minuta. Stanarinu plaćam 800 eura mjesečno“, izjavila je Hartlaner.

Mjesečna stanarina u Londonu košta 2.566 eura, a u New Yorku još i više. Američki gradovi se na nalaze na zavidnim pozicijama na ovoj listi zbog loše sigurnosti i kriminala. Najbolje rangirani američki grad je San Francisco, koji se nalazi na 28. mjestu. Na 34. mjestu je Boston.

Ne shvatamo koliko je Beč siguran dok ne odemo u inostranstvo. Imamo sjajan javni prevoz koji radi 24 sata dnevno, a jedna vožnja košta samo jedan euro“, dodala je Hartlaner.

Prema podacima Svjetske banke, bruto društveni proizvod po glavi stanovnika u Austriji je jedan od najviših u svijetu, malo iza SAD-a, a ispred Njemačke i Velike Britanije.

Nakon snižavanja cijena letova, Beč ima još više turista. Britanci dolaze i preko vikenda. Umjesto da posjete Barcelonu ili Berlin, odni dođu u Austriju, uživaju u gradu, planinama i skijanju.

U centralnoj i istočnoj Evropi, najbolje je plasiran Prag, na 69. mjestu, dok su od gradova u regionu Ljubljana na 76. i Budimpešta na 77. mjestu. Sa Balkana su među prvih 100 i Atina (87) i Zagreb na (98). Bukurešt je na 109, Sofija na 115, Istanbul na 122, Beograd na 141, Sarajevo na 158, Skoplje na 159. Od rangiranih gradova iz regiona najniži kvalitet života ima Tirana na 179. mjestu.

Biznis.ba, Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *