Na pomolu ogroman skandal: Hoće li švajcarska UBS platiti milijarde kazne u Francuskoj?

Dodajte komentar

Petogodišnja francuska istraga protiv najveće na svijetu banke za upravljanje imovinom, švajcarske UBS, završena je. Francuska država i švajcarska UBS imaju tri mjeseca da odgovore na nalaze te istrage, a onda će biti odlučeno da li će protiv banke biti podignuta optužnica za pomaganje francuskim državljanima da sakriju imovinu i utaje porez od francuskih poreskih organa.

Banka je osumnjičena da je izmedju 2004. i 2012. godine pomagala francuskim državljanima u pranju novca, utaji poreza i nezakonitim prodajama. Francuske istražne sudije su, prema pisanju francuskog lista Mond, 2014. godine procjenjivale da se radi o prikrivanju sume čija se veličina kreće od 13 do 23 milijarde eura. UBS je optužbe ocijenila kao neosnovane, ali ukoliko se dokaže da su tačne, mogla bi joj sledovati kazna od više milijardi eura, odnosno polovina od sakrivene sume.

Protiv francuske kćerke švajcarske UBS zvanično je postupak pokrenut 2014. godine. Banka je morala da položi kauciju od 1,1 milijardu eura, a tužitelji 10 miliona eura.

Prema stanju od prošle godine francuski klijenti su u švajcarskoj banci imali 38.330 računa na ukupnu sumu od 8,4 milijade eura. Uplašeni ukidanjem bankarske tajne u Švajcarskoj, 4206 utajivača poreza je do 30. septembra prošle godine iskoristilo ponudu Ministarstva finansija Francuske i svoju imovinu vrijednu oko 3 milijarde eura vratilo u zemlju. Mond navodi imena bivšeg fudbalera, bivšeg fudbalskog trenera, porodice jedne modne kreatorke, glumice, koji su pare vratili u Francusku i listu Mond su saopštili da su sa poreskim organima poravnali račune.

Ulaznica medju klijente banke kojima je pružan poseban servis iznosila je navodno 250.000 eura.

Izvor: EV

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *