MasterCard testira plaćanje ‘selfijem’

Dodajte komentar

MasterCard namjerava da uvede mobilno plaćanje putem prepoznavanja lica, prigodno nazvano “selfie-pay” kako bi dodatno unaprijedio verifikaciju identiteta prilikom plaćanja telefonom.

Prema navodima Financial Timesa, pilot-projekt takve vrste plaćanja biti će uveden u Velikoj Britaniji nakon što je već dostupan u SAD-u i Holandiji. Tamošnji kupci imaju mogućnost skeniranja svog otiska prsta ili fotografiranja lica telefonom, odnosno naprave “selfie” kako bi potvrdili identitet.

Nakon što završi pilot-faza u ove tri države, MasterCard će uslugu ponuditi u još 14 država tokom ovoga ljeta. Ova kartičarska kuća investira u razvoj novih tehnologija koje bi trebale da unaprijede verifikaciju identiteta prilikom plaćanja telefonima te ostalim prenosivim uređajima.

Navodno se radi na tehnologiji koja će kartične transakcije potvrđivati mjerenjem otkucaja srca. Prema riječima Ajaya Bhalle, predsjednika razvoja sigurnosnih rješenja, MasterCard testira mogućnost prepoznavanja glasa kako bi se eliminisale prijevare prilikom kartičnih plaćanja. Što se tiče iskustava sa “selfie-payom”, Bhalla kaže da ga “korisnici obožavaju”.

Poslovni

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *