Litar goriva i dalje klizi na niže

Dodajte komentar

Cijena nafte na svetskom tržištu i dalje je niska, u odnosu na juni 2014. godine i više od tri puta, pošto je sada cijena barela “brenta” oko 33,50 dolara, a prije godinu i po dana za istu količinu trebalo je i više od 110 dolara.

Niske cijene nafte značajno su uticale na poslovanje mnogih naftnih kompanija, koje su suočene s velikim gubicima i zbog toga režu sopstvene budžete i drastično smanjuju broj radnika.

Kada će se i da li će se cijena nafte oporaviti veoma je teško prognizirati, jer to zavisi od mnogo faktora, među kojima su veoma značajni ponuda i tražnja. Tako je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde nedavno rekla da će se cijena nafte duže nego što se očekivalo zadržati na niskom nivou, na šta, osim značajnog pada cijene, ukazuje i odnos ponude i tražnje. Iz Međunarodne agencije za energetiku ukazuju da bi cijena nafte mogla da počne da se oporavlja naredne godine, ali da će čak i tada oporavak biti spor zbog prekomerne ponude na tržištu. I pored toga što je ponuda veća od tražnje, države proizvođači nafte za sada nisu spremne da smanje proizvodnju.

I dok su naftne kompanije suočene s problemima u poslovanju, potrošači za punjenje rezervoara sada plaćaju manje nego ranije i to u svim zemljama. Naime, stanje na globalnom tržištu nafte odražava se na cijene goriva na svim lokalnim tržištima.  Cijena eurosupera 98 u naredne dvije sedmice iznosiće 1,02 eura, dok će eurosuper 95 koštati 98 centi. Cijena eurodizela ostaće nepromijenjena na 84 centa. Lož ulje za veleprodaju i za grijanje će se u narednih 15 dana prodavati po cijeni od 82 centa odnosno 54 centa.

Manje od jednog eura bezolovni benzin plaćaju vozači u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Estoniji, Makedoniji, Poljskoj, dok su cijene ovog goriva više u Albaniji, Danskoj, Belgiji, Finskoj…

Bizlife, CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *