Poslednji statusni simbol u Kini

Dodajte komentar

Jedna od posljedica naglog bogaćenja društva je i neiskustvo novih bogataša da se ponašaju kako im novi status nalaže. Manjak finih manira nadoknađuju na finim kursevima.

Pet Kineskinja sjedi uspravno u svojim stolicama, pored njih položene brendirane tašne, pažljivo slušajući fotografa Tatler magazina koji im objašnjava kako da poziraju u javnosti. On govori o šminci, svijetlu i jagodičnim kostima. Prostorija je uređena sa Pierre Frey posterima, učesnice piju čaj iz Bernardaud čajnog seta. Drže notepadove u rukama i uče šta se smije i ne smije pred kamerama.

Kurs “Kako da elegantno pozirate ispred kamere” je jedan od mnogih koje nudi Institut Sarita, moderna verzija evropske škole koja uči Kineske nouveaux riche (bogataše koji su sami stekli svoj novac). Škola, koja se nalazi u Pekingu, drži i druge kurseve, među kojima i kako da podižete djecu, bonton za stolom, pa čak i kako da pravilno izgovarate imena luksuznih brendova.

Većina mojih klijenata je doživela neprijatne trenutke u inostranstvu tokom poslovne večere. Oni dolaze kod mene jer žele da sebi olakšaju”, kaže osnivač škole u Pekingu Sara-Jane Ho, koja je studirala u Švajcarskoj.

Ona je do sada privukla nekoliko stotina bogatih Kineza na svoje kurseve, i planira otvaranje nove škole u Šangaju.

Društvo bogataša

Kina se po broju individualnih bogataša nalazi odmah iza SAD, sa 190 milijardera i više od dva miliona milionera, pokazalo je istraživanje Boston Consulting Groupe.

Mnoga od ovih bogatstava su naglo porasla, u korak sa brzim rastom kineske ekonomije i mnogostruko povećanim mogućnostima za biznis. Oni koji su se tako brzo obogatili imaju malo znanja o tome kako da se ponašaju u međunarodnom poslovanju ili na društvenim događajima. Prije trideset godina Kina je bila izolovana, a obogatila se u kratkom vremenskom periodu. Ova transformacija je stvorila pritisak na ljude.

Kao rezultat toga, neki poslovni ljudi se svojim zapadnim saradnicima mogu učiniti neotesanim. S druge strane, finese mogu da olakšaju mnoge poslovne transakcije.

Sama činjenica da se osećate udobno koristeći viljušku i nož, može mnogo da doprinese u sklapanju dogovora”, kaže James Hebbert, vlasnik jedne ovakve škole u Kini.

Popunjavanje niše

Među klijentima ovih škola se nalaze i vladini zvaničnici, deca koja studiraju u inostranstvu ali i žene bogataša koje vole da zabavljaju važne goste i uživaju da putuju u inostranstvo.

Klijentela se izmijenila za samo par godina. Od vozača Rolls Royceva evoluirala je do klijenata iz srednje klase koji žele da iskuse britanski stil pa sve do novopečenih bogataša koji žele život na “internacionalnoj ivici”.

Ako je učenje kako da se oljušti pomorandža sa nožem i viljuškom možda malo previše za Evropu, u Kini su novopečeni bogataši spremni da plate šta god da košta kako bi usvojili manire koji dolaze sa novim statusom.

Jedna učesnica ovih kurseva kaže: “Sledeći put kada budem večerala u finom restoranu u Milanu, mogu sa sigurnošću da kažem svom mužu da ne bi trebao da drži nož kao bodež”.

Hebbert naplaćuje 3.250 dolara po grupi od deset učesnika za popodnevnu seansu. Najpopularniji kurs na insitututu Sarita koji traje 12 dana košta 16.200 dolara. Na ovom kursu učesnici stiču vještine od toga kako da se uključe u neobavezan razgovor do odabira pravog vina uz obrok.

GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *