Heta ponudila otpis 45 odsto duga korisnicima kredita u švajcarskim francima

2 komentara

Faktoring kompanija Heta ponudila je otpis 45 odsto duga korisnicima kredita u švajcarskim francima, čija su dugovanja manja od 250.000 eura, zatraživši od njih da ovu ponudu tretiraju kao poslovnu tajnu.U dopisu, koji su klijentima poslali sredinom decembra prošle godine, predstavnici Hete navode da su korisnicima kredita na raspolaganju dvije mogućnosti vođenje sudskog postupka ili zaključenje poravnanja. Ukazujući da su sudski postupci obično dugi i da mogu proizvesti velike troškove, oni ističu da je ovo njihova konačna ponuda, a klijente pozivaju da im se obrate najkasnije do 1. februara.

Ukoliko postignemo dogovor potpisaćemo poravnanje pred notarom. Vaša obaveza će biti da platite pet odsto od dogovorene sume najkasnije do 31. marta, a ostatak do 30. juna 2016. Ova ponuda se smatra poslovnom tajnom i u roku od tri godine od prijema iste, u obavezi ste da sve detalje ponude čuvate kao poslovnu tajnu. U suprotnom, ponuda i poravnanje neće proizvoditi pravno dejstvo“, navodi se u ponudi, u koju su Dnevne novine imale uvid.

Prema riječima advokata Centra za zaštitu potrošača Dragomira Ćalasana, prihvatanjem ponude o otpisu duga klijenti bi morali da otplate jednak iznos novca kao i kada bi se primijenio Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

Sada je pitanje da li se klijentu više isplati da cjelokupni dug vrati do kraja juna, kao što to ovom ponudom predlaže Heta, ili u narednih deset do 15 godina ako bi se primijenila zakonska rješenja. Heta bježi od primjene Zakona o konverziji, a nudi ovo. Sumnjam u njihove dobre namjere jer vjerujem da samo sprovode instrukcije Hypo Alpe Adria banke“, kazao je Ćalasan.

On upozorava da je glavni problem to što nije precizirano šta je glavna osnova za umanjenje potraživanja.

To je ono što Heta odbija da kaže“, ukazuje Ćalasan.

Istovremeno, u postupcima koje Heta vodi protiv dijela klijenata sudovi prihvataju da se vještačenja obavljaju po Zakonu o konverziji, što znači da se on primjenjuje na sve kredite koji se zasnivaju na primjeni devizne klauzule.

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Da li je moguce da kompanij akoja ima sredstava placa ovako lose advokate da im pripremaju ovako idiotske recenice koje krse sve postulate pravne i bankarske struke, a ova kompanija pripada sagledavanju prolematikle sa bankarskog a ne privrednickog stanovista bez obzira sto CG nema regulativu za faktoring, jer ustupanje potrazivanja nije banke na kompaniju bio klasicni faktoring.
    Hvala sto bankar.me ima profesionalne hrabrosti da oo postuje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *