6 ideja koje će promijeniti svijet

Dodajte komentar

BBC’s Science Focus je objavio spisak ideja koje će u budućnosti potpuno promijeniti našu planetu i način života na njoj. Prenosimo vam najzanimljivije.

Automobili koje pokreće vodonik

Punjen hemijskom reakcijiom vodonika i kiseonika, „Toyotin“ automobil Mirai je veoma skup zbog toga što se vodonik mora skladištiti u rezervoarima pod velikim pritiskom, iz sigurnosnih razloga.

Zbog toga, naučnici u Velikoj Britaniji pokušavaju da razviju jeftiniju varijantu koristeći metod dobijanja vodonika iz amonijaka. Po riječima profesora Bill Davida, koji vodi taj istraživački tim, mala količina vodonika u kombinaciji s amonijakom može obezbijediti sagorijevanje u običnim motorima automobils. Profesor David predviđa da će dva litra ovog novog goriva omogućiti kretanje prosječnog porodičnog automobile.

Skoro supersonični vozovi

Njih pokreće kompresovani vazduh i indukcioni motori u vakuum cijevima. Ovaj putnički voz, koji je osmislio Elon Musk, treba da dostigne brzinu veću od 1.200 kilometara po satu, što je duplo brže od japanskog brzog voza koji putuje 600 kilometara na čas.

Internet za sve

Kako prenosi Washington post, Elon Musk trenutno čeka odobrenje američkih vlasti da pošalje oko četiri hiljada malih satelita u Zemljinu orbitu. Ovi sateliti su napravljeni tako da odašilju signal velike brzine čak i ka dijelovima naše planete u kojima se internet signal ne može naći.

Poluprikolice koje će same voziti

Kompanija Mercedes – Benz i Peloton, kompanija koja se bavi automatizovanim vozilima, planiraju da naprave kamione bez vozača. Ovi kamioni će biti jeftiniji zato što će trošiti manje goriva nego obični.

Zvuk koji gasi vatru

Kako su požari sve učestaliji posljednjih godina, nove tehnologije za borbu protiv požara su sve efektivnije. Jedan novi način pokazali su nam studenti Univerziteta „George Mason“ Seth Robertson i Vit Tran, koji su patentirali uređaj koji šalje buku prema plamenu. Koristeći pravu frekvenciju, talasi pritiska koji dolaze iz uređaja, sprečavaju snabdijevanje vatre kiseonikom. Očekuje se da se ovaj izum ubrzo testira i na velikim požarima.

Prenosivi sistemi za vodu

Preko 780 miliona ljudi u svijetu nema pristup čistoj vodi, dok čak dvije milijarde nema adekvatne sanitarije. Kako bi pomogli, istraživači u Engleskoj su izumili prenosive sisteme za vodu. Profesor Darren Reynolds, vođa ovog istraživačkog tima, kaže da je prvi stepen ovog projekta uspio da proizvede dva kubna metara vode za piće tokom perioda od 12 dana.

Iako ovo ne izgleda kao velika cifra, mora se uzeti u obzir da je jednom čovjeku potrebno minimum dva litara vode za piće dnevno, što je manje od kubnog metra godišnje.

google

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *