“Rusija će 2017. bankrotirati”

Dodajte komentar

Putinovom režimu prijeti bankrot 2017. godine, kada na naplatu stiže znatan dio stranih dugova, upozorava milijarder George Soros.

Po njegovoj procjeni popularnost aktuelnog ruskog predsjednika Vladimira Putina utemeljena je na “ugovoru s javnosti”, prema kojem aktualni šef države mora osigurati finansijsku stabilnost i permanentni (makar i spori) rast životnog standarda, prenosi RBTH.

Zbog zapadnih sankcija udruženih s padom cijena nafte ruske vlasti neće moći održati obećanja, pa američki investitor predviđa da će spomenuti i još neki drugi događaji negativno uticati na životni standard i stav birača uoči jesenskih parlamentarnih izbora.

Putinu bi odgovarao raspad Evropske unije

Soros vjeruje da bi kolaps Evropske unije mogao pomoći Putinu da se održi na vlasti, jer bi raspad EU za Rusiju značio djelimično oslobađanje od sankcija. Za Putina bi isto, kako ističe, ekonomski bila korisna podjela Evrope, a iskoristio bi i antievropske stranke koje brižljivo podržava.

Soros takođe smatra da povećani priliv migranata može uništiti EU, koja se trenutno mora nositi s pet ili šest kriza istovremeno, a Putin kao “genijalni taktičar” nije mogao, a da ne iskoristi mogućnost da ubrza raspad EU.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *