Dionice Credit Suissea potonule najniže u 27 godina

Dodajte komentar

Dionice Credit Suissea potonule su danas na najniži nivo u 27 godina što je reakcija investitora na planove restrukturiranja. Samo danas dionice su izgubile 8,4 posto vrijednosti (na 12,31 franaka), a od početka godine čak 43 posto.

CEO Credit Suissea Tidjane Thiam planira da pojača sektor upravljanja bogatstvom dok će rezati troškoce i smanjiti izloženost rizičnijim investicijama. Protekle nedjelje je najavio kako banka ubrzava najavljeni proces i cilja 500 miliona franaka godišnjih ušteda, najavivši da će u kratkom roku otpustiti oko 4.000 zaposlenih.

Uopšteno, danas je bankarski sektor širom europe bio na udaru rasprodaja zbog sve glasnijih spekulacija da bismo mogli svjedočiti novoj krizi u ovom sektoru, prenose agencije.

U slučaju Credit Suissea, potonuće tržišne vrijednosti traje još od oktobra prošle godine. U tom su razdoblju dionice ove banke prepolovile vrijednost.

Banka je tako u posljednja tri mjeseca 2015. zabilježila neto gubitak od 5,8 milijardi franaka (5,8 milijardi dolara). U istom razdoblju godine ranije zabilježili su neto dobit od 691 milion franaka.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *