Tesline navike koje možete primijeniti na sebi

Dodajte komentar

Slavni naučnik Nikola Tesla, poznat po brojnim projektima i vizijama, imao je određene strategije pomoću kojih je uspijevao da ostvari skoro sve što je zamislio.

Naučnik je za života otkrio neke navike koje su mu pomogle da bude izuzetno produktivan, a prenosi ih Lifehacker.1. Razmislite prije nego što nešto učinite
Tesla je imao razvijenu sposobnost vizuelnog razmišljanja. Tvrdio je da može u potpunosti zamisliti cijele projekte i uređaje prije nego što ih napravi. Iako ne posjeduju svi takvu sposobnost, nju je moguće povećati jednostavnom koncentracijom na samo jedan problem.

Moj metod je drugačiji. Ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju, odmah krenem s izradom u svojoj mašti“, naveo je Tesla u svojoj autobiografiji.

2. Prošetajte
Tesla je volio šetnje kako bi podstakao kreativnost. Vjeruje se da su njegove šetnje bile pomalo opsesivno-kompulsivne, no to ne znači da nisu imale svoje prednosti.

Postoji anegdota prema kojoj je ideja za naizmjeničnu struju Tesli sinula baš za vrijeme jedne od njegovih šetnji Budimpeštom.

3. Rješavajte probleme sami
Slavni naučnik smatrao da se problem najbolje rješava povlačenjem u osamu. “Um je oštriji i koncentrisaniji u osami i neprekinutoj samoći. Za razmišljanje nije potrebna velika laboratorija“, tvrdio je.

Prema njegovom mišljenju, ljudski um je najkreativniji kada ga ne ometaju spoljni uticaji.

Ipak, ne može svako biti Tesla

Ukoliko, naravno, pokušate i ne uspijete, bar ne u potpunosti, u primjeni ova tri životna savjeta, ne treba očajavati, niti se uzrujavati, jer Teslina jedinstvenost se, pored same nauke, ogleda i kroz njegov stil života.

Trebalo bi imati na umu da je, pored svog velikog znanja i vanserijske inteligencije, Tesla bio ekscentrični samotnjak, kome svakako u kombinaciji sa intelektom nije bilo teško da primjenjuje pomenute “metode”.

Spavao je samo po par sati dnevno, imao je posebne rituale prilikom hranjenja, kupanja… Imao je par, ako ne i manje prijatelja. Prema ljudima je, mnogi tvrde, umio da bude vrlo neprijatan, ili bolje reći “previše direktan”.

Nikada se nije ženio, a u njegovom životu pominje se samo jedna ženska osoba, ali “izokola”, jer ga ljepši pol nije interesovao, kao i ništa drugo osim nauke i – hranjenja golubova, i to pred kraj života.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *