Njemačka i Francuska traže evropsko ministarstvo finansija

Dodajte komentar

Eurozona mora ubrzati proces strukturnih reformi i produbljivanja integracije, uključujući uspostavu ministarstva finansija, kako bi se osigurao održiv rast, poručili su u novinskom komentaru objavljenom u ponedjeljak francuski i njemački guverner.Evropska središnja banka (ECB) nije u poziciji da osigura održiv dugoročni rast za 19-članu eurozonu, upozorili su u komentaru “Evropa na raskršču” u njemačkom dnevnom listu Sueddetusche Zeitung (SZ) guverner francuske centralne banke Francois Villeroy i njegov njemački kolega Jens Weidmann.

Tri godine zaredom ECB nije dosegao zacrtanu inflaciju od nešto ispod dva posto a malo je vjerojatno da će je dostići i idućih godina s obzirom na niske cijene nafte, slabašan ekonomski rast, nizak stepen kreditiranja i tek umjereni rast plata u eurozoni.

Iako je monetarna politika učinila puno za ekonomiju eurozone, ne može stvoriti održiv ekonomski rast“, upozorili su u članku u SZ-u Weidmann i Villeroy.

Umjesto toga eurozoni je potreban odlučan program strukturnih reformi, ambiciozna unija fokusirana na finansiranje i investicije i bolji okvir ekonomske politike, drže guverner dvije največe ekonomije eurozone.

Zamisao o ministarstvu finansija prvi je puta iznesena u javnosti 2011. godine a kao cilj navedena je bolja koordinacija politike zemalja članica nakon što je ekonomska kriza prisilila Evropsku uniju da izdvoji stotine milijardi eura u spašavanje banaka u Irskoj, Portugalu i Grčkoj.

Postojeća asimetrija između suvereniteta država i solidarnosti na nivou zajednice predstavlja opasnost za stabilnost naše monetarne unije“, upozorila su dvojica guvernera.

Dublja integracija čini se logičnom metodom obnove povjerenja u eurozonu budući da bi podupirala razvoj zajedničkih strategija za državne finansije i reforme kako bi se potaknuo rast“, ustvrdili su ova dvojica.

Uz ministarstvo, dvojica guvernera sugerišu i formiranje nezavisnog fiskalnog vijeća i snažnijeg političkog tijela koje bi moglo da donosi potrebne odluke.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *