Ovo je najplaćeniji izvršni direktor u SAD-u

Dodajte komentar

Izvršni direktor kompanije Google Sundar Pichai je nagrađen sa 199 miliona dolara u dionicama. Ta je suma veća od iznosa koji je kompanija nedavno pristala izdvojiti za plaćanje duga državi za porez. Tako je Pichai postao najplaćeniji izvršni direktor u SAD-u.

To je još uvijek mali iznos za bogatstva Larryja Pagea i Sergeyja Brina, čija se vrijednost, prema Forbesu, procjenjuje na 34,6 i 33,9 milijardi dolara. Pichai je postao izvršni direktor u Googleu nakon reorganizacije i stvaranja matične kompanije Alphabet.

Izvještaj koji se podnosi američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti i berze pokazuje da je Pichai nagrađen sa 273.328 dionica klase C Alphabeta 3. februara, što je u ukupnom iznosu 199 miliona dolara.

U isto vrijeme, on je prodao 375 dionica klase A za 786,28 dolara i 3.625 dionica klase C po cijeni od 768,84 dolara za svaku.

Na osnovu dionica Pichaia, njegova ukupna vrijednost na tržištu je porasla na blizu 650 miliona dolara. Do 2019. godine bi on trebao preuzeti vlasništvo nad svim dionicama postepeno. Sve ovo dolazi u vrijeme pojačane kontrole Googleovih poreznih obaveza, vezano za plaćanje poreza iz 2005. godine.

Prošle sedmice je Alphabet – matična kompanija Googlea nadmašio Apple. Google je zabilježio snažan rast dobiti, gubitak ostalih poslovnih dijelova Alphabeta dostigao je lani 3,5 milijardi dolara, što je posljedica velikih ulaganja u nove projekte. No, to nije zabrinulo analitičare.

Čista dobit Alphabeta dostigla je u četvrtom tromjesečju prošle godine 4,92 milijarde dolara, dok je u istom razdoblju prethodne godine iznosila 4,68 milijardi.

Prihodi kompanije su porasli za 17,8 posto, na 21,33 milijarde dolara. Pritom su prihodi Googlea od oglašavanja porasli gotovo 17 posto, na 19,08 milijardi dolara. Broj oglasa, ili plaćenih ‘klikova’, porastao je u proteklom kvartalu, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, za 31 posto.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *