Evropljani koštaju više, jer su “daleko bolji radnici”

Dodajte komentar

Letak koji ovih dana dijeli jedna kompanije za čišćenje u Tel Avivu izazvao je oštru polemiku u javnosti, jer je otkriveno da satnica za osoblje zavisi od njihove etničke pripadnosti.

Naime, Tal Šnajder, izraelski novinar i politički bloger, prvi je postavio fotografiju ovog problematičnog letka, a ispod je napisao: “Teški rasizam širi se Izraelom, radnike plaćaju po rasi“.

Naime, na ovom letku stoje cijene usluga, gdje se jasno vidi kolika je satnica za osoblje, pa tako za afričkog radnika treba izdvojiti 49 šekela (12,6 dolara), dok za istočnoevropskog radnika treba izdvojiti 52 šekela, dok oni s izraelskim državljanstvom imaju najveću platu, i to 69 šekela.

Prema pisanju izraelskih medija, ova kompanija zapravo zarađuje na činjenici da se brojna izraelska domaćinstva ne usuđuju unajmiti čistače arapskog porijekla, a to jasno stoji na spornom letku.

Ne želite arapskog čistača iz bezbjednosnih razloga? Dosta vam je unajmljivanja radnika koji rade na crno, zbog čega morate platiti kaznu. Ovo je rješenje za vas“, stoji u reklami za ovu kompaniju.

Nakon što su izraelski mediji kontaktirali ovu kompaniju, portparolka je samo kratko odgovorila da različite plate među radnicima nisu nezakonite, te da Evropljani koštaju više, jer su “daleko bolji radnici”.

Inače, debata koju je pokrenuo novinar Šnajder, izazvala je prilično različite reakcije. Naime, ima i onih koji smatraju da je to sramota za Izrael, dok postoje i oni koji na neki način opravdavaju ovu praksu, jer kompanija ničim ne krši zakon.

Štaviše, ima i onih koji priznaju da će uvijek unajmiti ljude koji imaju izraelsko državljanstvo.

Bez obzira na rasu i sve ostalo, na kraju krajeva, svi mi ćemo se odlučiti da unajmimo onog ko ima izraelsko državljanstvo“, napisao je jedan od izraelskih forumaša, opravdavajući praksu ove kompanije.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *