Grci na nogama – zemlja blokirana

Dodajte komentar

Zaposleni širom Grčke obustavili su rad u znak protesta zbog penzionih reformi a zemlja je zbog masovnog štrajka u blokadi.

Otkazani su letovi, trajekti i zaustavljen javni prevoz, škole, sudovi i apoteke su zatvoreni, dok u državnim bolnicama rade samo hitne službe.

Uoči planiranih demonsttracija u Atini je primetno pojačano prisustvo policije.

Sindikati su proglasili štajk zbog reformi penzionog sistema koje su jedan od uslova za treći međunarodni paket pomoći Grčkoj.

Levičarska vlada premijera Aleksisa Ciprasa pokušava da restrukturira penzioni sistem povećanjem doprinosa za socijalnu zaštitu kako bi izbjegla smanjenje penzija, ali protivnici reforme ukazuju da će zbog toga mnogim zaposlenima dvije trećine prihoda ići na poreze i doprinose, prenosi AP.

Protivnici penzione reforme uspjeli su da ujedine pripadnike različitih profesija, od zemljoradnika, taksista i umjetnika do advokata, ljekara i inženjera.

Današnji generalni štrajk je najozbiljniji štrajk sa kojim se Ciprasova koaliciona vlada suočava od kada je došla na vlast prije oko godinu dana.

Dok je bila u opoziciji Ciprasova Siriza je predvodila u protivljenju penzionoj reformi, ali je bila prinuđena na dramatičan zaokret prošle godine suočena sa izborom između traćeg paketa pomoć i toga da bude izbačena iz eurozone.

Štrajk se udržava u trenutku kada vlada pregovara sa medjunarodnim inspektorima koji su došli da provjere napredak u ispunjavanju obaveza predvidjenim paketom pomoći. Hotele u kojima oni borave u centru Atine čuva policija.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *