Finansije krije 137 preduzeća

Dodajte komentar

Godišnje finansijske izvještaje za 2014. godinu Komisiji za hartije od vrijednosti dostavilo je svega 26 preduzeća, dok čak 142 akcionarska društva, zaključno sa 9. aprilom prošle godine, nijesu dostavila izvjštaje, iako su po zakonu bila dužni da to urade najkasnije tri mjeseca po završetku izvještajne godine, odnosno do kraja marta prošle godine.

Revizorske izvještaje za 2014. godinu, zaključno sa 8. julom prošle godins, KHOV nijesu dostavila 192 akcionarska društva, a svega njih 15 uredno je dostavilo izvještaje. Rok za dostavljanje revizorskih izvještaja je šest mjsseci po završetku izvještajne godine. Slična praksa nastavljena je i u prošloj godini, pa tako devetomjessčne finansijske izvještaje KHOV nije dostavilo 137 akcionarskih društava, dok je svega 24 preduzeća ispunilo svoju obavezu.

Na spisku preduzeća koja nijesu dostavila devstomjesečne finansijske izvještaje za 2015. godinu su Jadransko brodogradilište, Rudnici boksita, Zavod za izgradnju Bara, vlasnika Žarka Pavićevića, PKB Herceg Novi, u kojem je većinski vlasnik Panto Vučurović, Solana „Bajo Sekulić”, koji kontrolišu lica bliska biznismsnu Veselinu Baroviću, Bjelasica Rada, vlasništvo Eurofonda u kojem Barović ima 2,6 odsto akcija, Republični zavod za urbanizam i projektovanje, u kojem je većinski vlasnik premijerov brat Aco Đukanović. Devetomjesečni izvještaj nijesu dostavili ni Primorje iz Tivta, u većinskom državnom vlasništvu, ski-rizort Kolašin 1450, fudbalski klub Budućnost, Željeznička infrastruktura, Montenegroerlajnz, Pošta Crne Gore, Tara aerospejs end difens prodakt, preduzeće Kartonaža, HLT a.d., Centar Igalo, Aktiva integra, koja nije dostavila ni finansijski izvještaj za 2014. Trend invest, Fleš, Absolut Bar.

Izvršni direktor Baterflaj finansa, društva za upravljanje fondom Trend Nedeljko Šuškavčević, smatra da je nedostavljalje finansijskih i rsvizorskih izvještaja znak neodgovornosti menadžmenta koji upravljaju tim kompanijama prema postojećim i potencijalnim investitorima, kako stranim, tako i domaćim.

Ako neko od stranih investitora hoće da analizira neku kompaniju, kako bi eventualno uložio u te akcije, nemoguće je doći do finansijskih izvještaja i izvještaja o poslovanju, kako bi se vidjelo kakvi su rezultati te kompanije i šta sve iz toga slijedi. Prema Zakonu o računovodstvu i reviziji prsdviđene su kaznsne mjere. Međutim ne znam da li je neko nreduzeće kažljeno zbog toga, iako ni te kaznene mjere nijesu stimulativns da neko objavi izvještaj o poslovalju, koliko se radi o samoj svijesti menadžmenta da ih treba objavljivati i da to ide u prilog kompaniji, kao i investitorima i tržištu. Mislim da neobjavljivaljem finansijskih izvještaja malo rušimo imidž svega onoga na čemu smo do sada radili i izgrađivali, kako tržšta kapitala, tako i ekonomije uopšte, jer je finansijski izvještaj osnova, odnosno rukopis jedne kompanije i prvo je sa čim se potencijalni investitor upozna, rekao je Šuškavčević.

Presjednik KHOV Zoran Đikanović kazao je da periodične i godišlje izvještaje Komisiji dostavljaju sve firme, čijim se dionicama trguje na berzi, a da su firme koje ne dostavljju redovno svoje izvještaje uglavnom neaktivne i ne izazivaju pažlju investitora.

Ono što je dobro, 99 odsto prometa na berzi obavlja se firmama koje rsdovno dostavljaju izvještaje – rekao je on.

Po riječima Đikanovića, KHOV je bila ovlaštena da podnosi prekršajne prijave, što su, kako je kazao, uvijek radili, a nakon promjene propisa Komisija izvještava Poresku upravu, koja dalje procesuira.

Mi izvještavamo redovno, a pretpostavljam i da drugi organi rade svoje. Što se tiče do dva odsto prometa koji se ostvari dionicama firmi kojima se sporadično trguje, radi se ili o nekim sudskim izvršenjima ili preuzimanjima, tako da js taj promet sporadičan – rekao je on.

Đikanović je pojasnio da je u Crnoj Gori zakonski uveden mandatorni, odnosno obavszni sistem izvještavanja, što je standard u većem dijslu PU, ali ne i na primjer u Britaniji gdje su zastupljena dva sistema izvještavanja.

Dužni da obavještavaju o svim bitnim aktivnostima

Kod nas je takođe uveden i sistem primjene međunarodnih standarda, koji su objavljeni na našem jeziku, koji se primjenjuju u finansijskim izvještajima, odnosno odnose se na to na koji način se koje pozicije iskazuju, rekao je Đikanović ističući da su one firme čijim se akcijama trguje na berzi i za koje vlada veće interesovanje investitora dužne i da češće izvještavaju o svim bitnim aktivnostima koje se dešavaju, što se na berzi redovno objavljuje.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *