Evropa će i ove godine nadmašiti SAD po vrijednosti IPO-a

Dodajte komentar

Investicioni bankari očekuju da će evropsko tržište inicijalnih javnih ponuda u 2016. drugu godinu za redom po vrijednosti nadmašiti američko jer ekonomski i kreditni ciklusi dviju regija pokazuju znakove udaljavanja, prenosi Financial Times.Prošle je godine evropsko tržište IPO-a bilo snažnije djelimično zahvaljujući nekim velikim poslovima predvođenim privatizacijom kompanije Aena, koja upravlja španskim aerodromima. Američke tehnološke kompanije radije su ostale u privatnim rukama.

Analitičari predviđaju kako će godina koja je pred nama biti panevropska i panindustrijska. Očekuje se kako će se američki IPO-i oporaviti u drugoj polovini godine.

Nastavak monetarnih podsticaja Evropske centralne banke poticaj je oporavku ekonomske aktivnosti u regiji koji ujedno podupire očekivanja da će se evropske kompanije tokom 2016. listati na berzama. Bankari ističu kako će planirana privatizacija usluga u zaduženim državama – posebno Italiji – dodatno uticati na veličinu izdanja.

Ulagači u SAD-u su naprotiv zabrinuti zbog rizika pada ekonomija s obzirom na sve veći broj zaduženih kompanija i Fedovo stezanje monetarne politike.

Raspoloženje u evropi konstruktivnije je nego u Americi, jer je evropa u manje zreloj fazi opravka tržišta nakon finansijske krize.

Turbulencije povezane s usporavanjem kineske ekonomije i zabrinutost za globalni rast uzrok su da kompanije nisu sklone prikupljanju novih sredstava na tržištu dužničkih papira ili na tržištu kapitala.

Ove godine u SAD-u nije bilo nijednog IPO-a, a vrijednost evropskih dosegla je 31 milion dolara pri čemu se 12 miliona dolara odnosi na ponudu švedske kompanije Xbrane.

Američkom bi tržištu pomogla stabilizacija cijena nafte, optimističniji izgledi kineske ekonomije, konsenzus oko poteza Feda i pokazatelji američke ekonomije koji bi mogli biti pozitivni ili neutralni do pozitivni.

Izdavači ne mijenjaju svoje planove oko IPO-a, pažljivo prate volatilnosti i spremaju se za bolje dane. Na američkom tržištu posebno će se pratiti dva biotehnološka izdanja čija će se cijena znati ove nedjelje. Ako izdanja kompanija BeiGene i Editas Medicine postignu zadovoljavajuću cijenu, to će dati potrebnu dozu optimizma američkom tržištu.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *