Portoriko traži otpis duga od 23 milijarde dolara

Dodajte komentar

Vlasti Portorika predložile su kreditorima da toj državi smanje dug za 22,7 milijardi dolara kako bi joj omogućile da unaprijedi stanje javnih finansija.

Uoči pregovora sa povjeriocima, poljuljani Portoriko je predložio povjeriocima da ukupnu vrijednost njegovog duga „srežu“ sa 49,2 milijarde dolara na 26,5 milijardi dolara kako bi napravili zaokret u ekonomiji, prenosi agencija Frans pres.

Takođe je predloženo da se kamatne stope ograniče na 15 odsto aktuelnih vladinih prihoda u odnosu na važećih 36 odsto, što je, prema ocjeni portorikanskih vlasti, neodrživa stopa.

Ovaj prijedlog je odraz naše posvećenosti saradnji sa kreditorima na pronalaženju održivog rješenja“, navodi se u saopštenju državnog sekretara Portorika, Viktora Suaresa.

Ova ostrvska država je predložila i da nosioci 49,2 milijarde dolara duga pristanu na zamjenu tog duga za nove obveznice.

Portoriko je već deceniju u recesiji i početkom ove godine je bankrotirao po osnovu nekih obaveza. Ukupan dug Portorika iznosi oko 70 milijardi dolara, zbog čega je ta država saopštila da u narednim mjesecima neće biti u mogućnosti da ispunjava svoje dužničke obaveze.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *