Konto’s: Briga za novi život – Refundacije za porodiljsko bolovanje

1 komentar

Autor: Agencija Konto’s

U našem prošlom tekstu »Briga za novi život« govorili smo o refundacijama za trudničko bolovanje, koje su u nadležnosti Fonda za zdravstveno osiguranje. U ovom tekstu pišemo o refundacijama za porodiljsko bolovanje koje je u nadležnosti Centra za socijalni rad.

Iako se refundacije za trudničko i porodiljsko bolovanje mnogima čine komplikovanim, naša namjera je da ovim tekstovima svima približimo proceduru i ukažemo na važnost poštovanja prava majki i trudnica u Crnoj Gori.

Poslodavac ima pravo na refundaciju sredstava po osnovu isplate naknade zarade zaposlenom za porodiljsko, odnosno roditeljsko  odsustvo.

Visina  sredstava koja se refundiraju poslodavcu, za zaposlenog koji je prije ostvarivanja ovog prava bio u radnom odnosu:

  1. Najmanje 12 mjeseci neprekidno, je prosječna zarada zaposlenog za 12 mjeseci koji prethode mjesecu ostvarivanja prava na porodiljsko, odnosno roditeljsko odsustvo.
  2. Od 6 do 12 mjeseci neprekidno, je 70% od prosječne zarade zaposlenog za vrijeme rada koji je prethodio mjesecu ostvarivanja prava na porodiljsko, odnosno roditeljsko odsustvo.
  3. Od tri do šest mjeseci neprekidno, je 50% od prosječne zarade zaposlenog za vrijeme rada koji je prethodio mjesecu ostvarivanja prava na porodiljsko, odnosno roditeljsko odsustvo.

Za zaposlenog koji je prije ostvarivanja ovog prava bio u radnom odnosu manje od tri mjeseca, zarada se ne refundira.