Japanska centralna banka uvela negativnu kamatnu stopu i svi su malo u šoku

Dodajte komentar

Japanska centralna banka odredila je 0,1 posto kamate na depozite kako bi natjerala komercijalne banke da počnu da plasiraju velike rezerve novca koje drže kod nje i kroz kredite kompanijama podstaknu potrošnju, stabilizuju tržište i na kraju prekinu deflatornu spiralu.

Odluka je šokirala globalno tržište. Odluka nije donesena lako, glasalo se 5 prema 4. Nekoliko dana ranije guverner Haruhiko Kuroda rekao je da nikakve drastične stimulativne mjere ne dolaze u obzir.

Centralna banka u petak je potvrdila da ne isključuje dalje snižavanje kamatnih stopa. “Procijenimo li da je nužno, kamatnu ćemo stopu gurnuti dalje u negativnu teritoriju”, stoji u saopštenju koje citira Guardian.

Pad povjerenja ulagača

Cilj je povećati povjerenje ulagača u Japan koje je poljuljano globalnom nestabilnošću, posebno nakon što je objavljeno da je kineska ekonomija 2015. rasla najsporije u zadnjih 25 godina. Neki članovi odbora japanske centralne banke upozoravaju da će pad japanskih dionica uništiti plan o većoj kapitalnoj potrošnji.

Centralna banka agresivno kupuje japanske državne obveznice i rizičniji kapital. Nakon ove posljdenje odluke analitičari zaključuju da je mogućnost daljeg otkupa ograničena. Službene statistike govore da je inflacija u Japanu 2015. dostigla 0,5 posto, što je daleko manje od ciljanih 2 posto, a vlada pokušava da uvjeri oprezni privatni sektor da počne da povećava plate i tako podstakne potrošnju i inflaciju. Nakon uvođenja negativne kamatne stope analitičari tvrde da je cilj od 2 posto inflacije izgubljen. Rok za njegovo ispunjenje pomjeren je s druge polovine 2016. na prvu polovinu 2017.

Potrošnja u domaćinstvima u decembru je pala 4,4 posto na godiošnjem nivou, industrijska proizvodnja pala je 1,4 posto. Prognoze inflacije u 2016. smanjene su s 1,4 na 0,8 posto. Nakon objave odluke centralne banke Nikkei indeks skočio je više od 500 bodova, ali su dionice ubrzo opet pale jer su ulagači počeli shvatati moguće šire posljedice, ponaprije pad vrijednosti jena i mogući valutni rat.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *