A2A želi sporazum po svojim uslovima

Dodajte komentar

Predsjednik kompanije A2A Đovani Valoti na konferenciji udruženja italijanskih kompanija “Utilitalia” komentarisao je i pregovore koje ta firma već godinu i po vodi sa predstavnicima Vlade Crne Gore.

Između ostalog, Valoti je naglasio da kompanija A2A neće odustati od svojih zahtjeva, te da će i tokom novih pregovora sa našom Vladom tražiti potpisivanje sporazuma na osnovu uslova koje oni nameću.

Prema riječima Valotija, uskoro se očekuju i novi pregovori predstavnika A2A i Vlade o nastavku saradnje u Elektroprivredi Crne Gore.

Napravljeni su novi pomaci u pregovorima sa crnogorskom stranom. Tražićemo sporazum na osnovu uslova koje nameće A2A, odnosno stabilnost regulatornog okvira i investicionu profitabilnost“, kazao je Valoti.

Komentarišući činjenicu da se pregovori vode već više od godinu dana, Valota je istakao da oni neće više trajati godinama, već nekoliko mjeseci. Takođe, Valoti je naglasio i da će i pored toga što je 15. decembra istekao aneks ugovora o menadžmentu pregovori biti nastavljeni.

Dosadašnji pregovori Vlade Crne Gore i kompanije A2A nijesu urodili plodom, a kako su Dnevne novine ranije objavile, uskoro se očekuju novi sastanci na kojima će još jednom čelni ljudi italijanske firme i funkcioneri naše Vlade pokušati da dođu do dogovora kojim će obje strane biti zadovoljne.

Kako je već ranije objavljeno, Italijani i Vlada Crne Gore pregovaraju u tri opcije. Jedna od opcija je formiranje crnogorskog menadžmenta, zatim formiranje mješovitog menadžmenta, kao i mogućnost da u menadžmentu Elektroprivrede participira predstavnik italijanske kompanije.

Pored toga, glavni kamen spoticanja u pregovorima je i dalje realizacija projekta gradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima. Za Vladu ovaj projekat je i dalje prioritet, dok je A2A i dalje protiv toga. Češka firma Škoda Praha je pobijedila na tenderu za izgradnju drugog bloka, koji će koštati 338,5 miliona eura.

Premijer Milo Đukanović saopštio je ranije da izlazna, “put” opcija, koja je definisana u pregovorima sa A2A o saradnji u Elektroprivredi Crne Gore u slučaju promijenjenih okolnosti ne omogućava Italijanima pravo na arbitražu, dok bi država isplatila 250 miliona u sedam godišnjih rata.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *