Kakav će biti sljedeći potez FED-a?

Dodajte komentar
FED

Ova godina imala je jedan od najburnijih početaka u istoriji tržišta, sa gubicima koja su pretrpjela globalna tržišta hartija od vrijednosti i koji su konačno usporeni krajem prošle nedjelje nakon brutalnog pada tokom prvih 12 dana 2016. godine.

Glavni fokus je bio strah da je kineska ekonomija dostigla tačku zasićenja duga koja će kočiti rast, navodi u analizi direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Saxo Bank John Hardy.

Strah od kineskog deflatornog cunamija

Tržište strahuje da će Kina poslati deflatorni cunami širom svijeta devalvacijom valute, ne bi li stimulisala svoju ekonomiju i prevazišla deflatorna kreditna kretanja, jer ona postaje posljednji, možda najdramatičniji novi učesnik u svjetskim valutnim ratovima.

Takođe, kako ističe Hardy, dodatno strahovanje tržišta prouzrokovano je kolapsom cijena roba tokom posljednjih 18 mjeseci, koji je široko pogodio privrede tržišta u razvoju i njihove valute i koji je dodatno zakomlikovan teretom denominiranog duga u dolarima koji je nepromišljeno uzet u periodu kvantitativnog popuštanja američkih Federalnih rezervi.

Do previranja na tržištima može čak doći iako ekonomski podaci najrazvijenijih privreda nastavljaju da pokazuju relativno pozitivne tendencije, bilo u Americi, Evropi ili Japanu. Opadanje apetita ka riziku na tržištima, najsvježiji pad cijene nafte i skok kursa eura posljednjih nedjelja učinio je da predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi već obećava nove mjere planirane za sastanak ECB u martu, sedam nedjelja nakon što su mjere olakšice objavljene na sastanku 3. decembra.

Tržište uvjereno da će FED samo još jednom podići kamate

Kako navodi stručnjak Saxo banke, sjutra je opet red na FED-u da se sastane i objavi najnoviji stav o monetarnoj politici, dok je tržište uvjereno da su događaji toliko bili negativni da će FED vjerovatno samo još jednom u 2016. podići kamatnu stopu.

Ovo je ogroman silazak u odnosu na prethodna očekivanja, a takođe je i u potpunoj suprotnosti sa tvrdnjama nekih članova Saveznog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) koji su prije nekoliko nedjelja izjavljivali da će FED vjerovatno podići kamatne stope otprilike četiri puta ove godine, uključujući tu i projekcije FOMC-a od 16. decembra kojima je takođe bio predviđen sličan tempo povećanja kamatnih stopa.

Nasuprot tome, neki od najvažnijih menadžera hedž fondova, uključujući Ray Dalio-a iz nezgrapne kompanije za upravljanje investicijama Bridgewater Associates, kažu da treba da se manemo priče o podizanju stopa, te da FED treba da otpočne sa četvrtim kvantitativnim popuštanjem.

Da li će FED i potvrditi očekivano usporavanje na ovonedjeljnom sastanku FOMC?

Sumnjam da će FED biti toliko popustljiv koliko to tržište očekuje, uprkos rizicima po američku ekonomiju proisteklim iz nedavnog kreditnog škripca i uzdrmanog povjerenja. To je zato što neki u Fed-u vjerovatno znaju da veliki dio krivice za tekuća tržišna previranja leži na Bernankiju: mamurluk nakon spektakularne pijanke lakih kredita u američkim dolarima.

FED je možda umoran od tereta koji sa sobom nosi uloga glavnog lutkara na globalnom tržištu i želi da preda štafetu, čak iako nema nikog da je prigrabi u ovom trenutku. Potražite novu snagu u američkom dolaru, takođe ovaj put u odnosu na euro i švajcarski franak, ako FED sjutra pokaže nezainteresovanost, pa izignoriše tržišta, zaključuje Hardy.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *