Ko profitira od sunovrata cijena nafte?

Dodajte komentar

Pad cijena nafte dostigao je trinaestogodišnji rekord na svjetskom tržištu, a cijena za jedan barel pada i do 28 dolara. I dok su krajnji potrošači u proteklim mjesecima mnogo uštedjeli zahvaljujući padu cijena, analitičari spekulišu da je najveći dobitnik usljed pada cijena nafte zapravo eurozona.

Iako su cijene dionica u Evropi u padu, niska cijena nafte je veliki podsticaj za ekonomiju eurozone.

Kao najveći uvoznici nafte, evropske zemlje imaju velike koristi od pada cijena. To je u ovom trenutku veliki bonus za ekonomiju. Radi se o skrivenim plusevima za privredu“, istakao je za CNBC Nils Andersen, direktor kompanije Maersk Group, jedne od najvećih prevozničkih kompanija u Evropi.

Istakao je da ekonomija u eurozoni raste i pored toga što nema velikih strukturnih promjena u pojedinim državama.

Iako su zemlje OPEC-a smanjile proizvodnju nafte, SAD i Irak su povećali proizvodnju, što se smatra jednim od glavnih uzroka pada cijena. S druge strane, ovom padu je značajno kumovao i pad potražnje, ponajviše zbog toga što je kineska ekonomija neočekivano usporila.

Danas se nalazimo usred jednog svjetskog šoka kada je riječ o cijenama nafte. Da bi se nešto promijenilo mora doći do smanjenja proizvodnje. Ali isto tako snažniji rast ekonomije može dovesti do veće potrošnje i stabilizacije cijena“, zaključio je Andersen.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *