Biti pametan i talentovan nije dovoljno za uspjeh. Šta je još potrebno?

Dodajte komentar

Brzo pomislite na najuspješniju osobu koju poznajete. Sada razmislite o nekoliko riječi koje je najbolje opisuju. Šta vam pada na pamet? Pametna? Organizovana? Samouvjerena? Disciplinovana? Inspirativna?Ako ste kao većina ljudi, najvjerovatnije ćete se fokusirati na kvalitete kao što su posljednja tri – drugim riječima, kvaliteti koji imaju više veze sa stavom neke osobe nego sa njenim znanjem ili sposobnostima. Drugi uključuju osobine kao što su: vrijedan, neustašiv, skroman, uticajan i saosjećajan.

Dale Carnegie, dobro poznaje ovu temu jer već dugi niz godina drži trening programe „Sposobnosti za uspjeh“, i autorka je bestselera „How to Win Friends and Influence People“. Čak je i slavni Warren Buffett rekao da je pohađao njene kurseve kada je bio mlad, i to je promijenilo njegov život, tako što mu je pomogla da prevaziđe strah od javnog govora.

Kako piše autorka sajta Business Insider, i ona je pohađala jedan od ovih kurseva. Šta je naučila?

Jedan od najvećih savjeta jeste da je naš stav koji pokazujemo u susretu sa svakodnevnim izazovima podjednako važan ako ne i važniji od – našeg znanja i sposobnosti. Dok su ova dva činioca važna, ona mogu biti potcijenjena i sakrivena bez pozitivnog stava koji bi im dao podsticaj.
Nije sve u znanju, ima nešto i u pozitivnom stavu, da pokušamo, da se odvažimo, i da ne očekujemo uvjek ono najgore.

Kompanije često zapošljavaju onog ko ima poželjno znanje i kvalitete. Ali, „dajte nekom dobar stav i on će dostići to znanje i kvalitet,“ kažu sagovornici Business Insidera. Pozitivan stav bez znanja je ništa, ali ključ za uspjeh je: stav + prave sposobnosti + znanje.

Pozitivan stav nije isto što i idealizam i neutemeljen optimizam. To znači imati samouvjerenosti da na koju god prepreku naiđete, možete sa tim da se nosite.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *