Prepucavanje starih znanaca u Davosu

Dodajte komentar

U Davosu, gde se održava Ekonomski forum, danas je napeto među starim znanicima – grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom i njemačkim ministrom Volfgangom Šojbleom.

Šojble je na Ciprasovu molbu za više solidarnosti odgovorio da je saglasan da Evropa treba da pomogne zemljama kojima je to potrebno, ali i da Evropa sama mora da bude konkurentna.

Prema njegovim riječima, i Njemačka ima svoje probleme, uključujući i demografske, odnosno stanovništvo koje ubrzano stari.

Ako želimo jaču Evropu, onda bi trebalo da se sprovede ono što smo se dogovorili da se sprovede“, kaže Šojble.

Cipras je rekao da je Grčka u proteklim godinama preduzela velike napore kako bi reformisala svoju privredu i da je prošla kroz neviđenu krizu.

Izgubili smo 25 odsto BDP, a nezaposlenost se vinula u nebo“, naveo je on.

Prema njegovim riječima, Grčkoj su potrebne značajne strukturne reforme.

Svi moramo da shvatimo da, pored uravnoteženog budžeta, moramo imati i privredni rast“, rekao je Cipras i dodao da se zvanična Atina mora izboriti sa korupcijom i raditi na podsticanju investicija.

Grčki premijer je izjavio i da prihvataju insistiranje evropskih partnera da MMF uzme učesća u nadzoru paketa pomoći dodeljenog Atini.

Vodili smo duge razgovore, čuli smo različite stavove. Pojedini partneri su tražili da MMF bude uključen, a mi smo se saglasili radi postizanja sporazuma. Sada radimo sve što je u našoj moći da implementiramo ovaj sporazum“, naglasio je Cipras.

Šojble je, sa druge strane, rekao da su njemački i drugi parlamenti evropskih zemalja pristali da pomognu Atini, pod uslovom da MMF ostane uključen u program.

Njemački ministar finansija je i dodao da Evropa mora i da spremi milijarde za borbu protiv izbjegličke krize.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *