Na Žabljaku 150, a u Kolašinu 50 turista

Dodajte komentar

Zbog nedostatka snijega ova sezona za sada nije ispunila očekivanja turističkih radnika. U Kolašinu i na Zabljaku jedva je 200 gostiju. Svi se nadaju snijegu koji je najavljen za kraj sedmice. Predstavnici turističkih centara složili su se da se za iduću sezonu mora ozbiljno razmišljati o obezbjeđivanju vještačkog snijega. Saglasni su takođe da vikendi ne mogu pokriti prazninu koju je donijela kopnina pola januara.Da ova zimska sezona ne ispunjava očekivanja, potvrdio je Pobjedi i direktor Turističke organizacije Zabljak Boro Nikolić.

– Na Žabljaku trenutno boravi oko 150 gostiju. Svakako da bi se situacija znatno popravila ukoliko bi pao snijeg. Sigurno da bi najbolja posjeta bila vikendima, ali bi bilo i ljubitelja skijanja koji bi i duže ostajali kazao je Nikolić, koji smatra da dogodine treba ozbiljno razmišljati o vještačkom snijegu.

Portparolka Ski centra Vučje Vanja Tomašević kaže za Pobjedu da ni njihove staze za skijanje ne rade.

– S obzirom da na skijalištu nema snij ega i da još ne radi staza za skijanje, ne možemo pozitivno ocijeniti početak sezone, ali smo zadovoljni posjetom u toku novogodišnjih i božićnih praznika. Trenutna popunjenost hotela ,,Vučje“ je 35 odsto i sve su domaći gosti kazala je Tomašević.

O konkretnim rezultatima poslovanja, kako kaže, u ovom trenutku ne može govoriti.

– Zimska sezona nije ni počela u pravom smislu, ali nam ide u prilog činjenica da rezervacije nijesu otkazane, već su pomjerene za naredni period kada padne snijeg. Očekujemo da će i ovo biti još jedna uspješna sezona kazala je naša sagovornica i najavila početak rada škole skijanja.

– Već u ovom trenutku možemo reći da će i ove godine veliki broj djece pohađati školu skijanja ,,Vučko“, a planiramo i Snou Dens krajem februara ili početkom marta, u zavisnosti od vremenskih prilika najavila je PR Ski centra Vučje.

U kolašinskoj Turističkoj organizaciji nema zvaničnih podataka, ali se na svim turističkim recepcijama juče jedva moglo „prebrojati“ 50 gostiju. Turistički poslenici Kolašina kažu da se radi o elementarnioj nepogodi ako pola januara prođe bez gostiju. Odmah nakon novogodišnjih praznika počeo je odlazak gostiju i otkazivanje rezervacija. Vlasnik hotela „Čile“ Predrag Bulatović Čile kaže da se se ovaj gubitak gostiju teško može nadoknaditi.

– Ko misli da se od vikenda može živjeti vara se, a evo za sada nijesmo imali goste ni za vikend. Sad treba čekati jul za ozbiljniju zaradu. Možda bi u ovakvim situacijama država trebala da razmisli o nekim olakšicama za turističku privredu, što bi za nas bila velika pomoć predlaže Bulatović. Nezadovoljan početkom zimske sezone je i Nebojša Ćetković iz „Pansiona Kolašin“. Već 3. januara novogodišnji gosti su otišli, rezervacije su otkazane…

– Ne možete uzeti avans, niti zamjeriti gostu ako otkaže kada u januaru nema snijega. Za ovdašnje smještajne kapacitete rješenje može da bude povezanost sa građevinskim projektima kao što su auto-put i rekonstrukcija pruge. Makar mislim da u tome tražimo alternativu za aktuelne turističke nevolje kazao je Ćetković.

Uzdaju se u prognozu

Tomašević kaže da su ih meteorolozi obradovali, pa očekuju da će naredne sedmice osposobiti skijaške staze.

– Ove godine nijesmo uspjeli obezbijediti vještački snijeg, ali se nadamo da ćemo ga imati sljedeće godine, pošto je krajem prošle godine počela izgradnja akumulacije na Vučju, što je preduslov za vještačko osnježivanje staza kazala je Tomašević.

Vještački snijeg da bude briga cijelog Kolašina

U Ski centru „Kolašin 1450“ su u proteklih mjesec dana učinili sve kako bi privukli skijaše.

– Još od polovine decembra smo bili pripravni da snijeg pretvorimo u dobro pripremljene staze. Kako snijega nije bilo, počeli smo sa proizvodnjom vještačkog i uspjeli da pokrijemo stazu ski lifta „Jezerine“. Tokom novogodišnjih praznika i narednih dana bilo je tih pola kilometra staze na Bjelasici. Dva dana smo otvorili i šestosjed „Viline vode“, ali su nas kiša i jugovina u nedjelju 10. januara primorali da ga zastavimo objasnio je direktor Ski centra „Kolašin 1450“ Boban Šćepanović. On ističe da je nedostatak snijega još jednom nametnuo potrebu zajedničkog nastupa turističkih radnika u smanjivanju zavisnosti zimske sezone od meteo uslova.

– Vještačko osnježivanje staza treba da bude briga ne samo našeg Ski centra već cjelokupne turističke privrede Kolašina i lokalne uprave – predlaže Šćepanović.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *