MFI Agroinvest: Građani oštećeni za najmanje pet miliona

Dodajte komentar

Oko 500 građana tužilo je mikro finansijsku instituciju Agroinvest, čiji je pravni naslednik Monte kredit, pred Osnovnim sudovima u Bijelom Polju i Beranama, a tužbeni zahtjevi zasnovani su na, kako je navedeno u tužbama, nepravilnom obračunu kamata na kredite koje js svojevremeno plasirala ta MFI, potvrđeno je nezvanično „Danu” iz više izvora.

Ta MFI je obračunavanjem kamata suprotno odluci Centralne banke o jedinstvenom načinu obračuna i iskazivanja efektivne kamatne stope na kredite i depozite, čiji je sastavni dio i Metodologija za obračun i iskazivanje efektivne kamatne stope na kredite i depozite, prema tvrdnjama oštećenih građana, stekla enormnu imovinsku korist, koja se procjenjuje na iznos od između pet i sedam miliona eura, koliko je, kako se dokazuje u sudskom postupku, nezakonito naplaćeno od građana. Agroinvest je nezakonitim obračunavanjem kamate naplatio u prosjeku oko 40 odsto više kamate u odnosu na kamatu koja je trebala da se naplati na kreditne plasmane da se ta MFI pridržavala odluke CBCG.

Građani su podnijeli pojedinačne tužbe, a, kako saznaje „Dan”, osim tih 500 sporova, od kojih se 350 vodi pred Osnovnim sudom u Beranama a 150 pred bjelopoljskim prvostepenim sudom, pripremljeno je još 50 tužbi, koje će uskoro biti podnijete. Takođe, i jedan broj građana Podgorice, ali u manjem broju, pokrenuo je tužbe crotiv Monte kredita po istom osnovu.

Sudski vještaci, njih oko 10 koje su sudovi angažovali u sudskim postupcima, utvrdili su da je Agroinvest, koji je u prvim mjesecima 2012. godine promijenio ime u Monte kredit, zaključno sa krajem 2008. godine kamate na plasirane kredite obračunavao na kompletan iznos kredita tokom cijelog perioda otplate, umjesto na ostatak duga, što znači da je ta MFI vršila obračun kamata suprotno Odluci Centralne banke i Metodologiji za obračun efektivne kamatne stope na kredite i depozite.

U nalazu vještaka rađenom za potrebe jednog od sudskih sporova, u koji je „Dan” imao uvid, između ostalog, navedeno je da ukoliko se vrši obračun kamate za cijeli period trajanja kredita na prvobitno zaduženje, iznos kamate će biti veći, što će prouzrokovati i veću ratu, a samim tim i veću EKS.

– Ukoliko se kamatna stopa primijeni na ostatak duga, koji tokom otplate konstantno opada za iznos otplaćene rate, ostatak duga, kao osnovica, iz mjeseca u mjesec je manji, pa će i obračunata kamata biti manja, a to će prouzrokovati i da iznos anuiteta (rate) u ukupnom periodu bude manji, pa samim tim, uz ostale ne promijenjene parametre i EKS će biti manja navedeno je u nalazu vještaka.

U konkretnom slučaju vještak je utvrdio daje Agroinvest nepravilnim obračunom kamate na kredit koji je klijent podigao na iznos od 2.000 eura, sa rokom otplate od 36 mjeseci iz fiksnu nominalnu kamatnu stopu od 0,9 odsto na mjesečnom i 10,8 odsto na godišnjem nivou, izračunata EKS od 23,13 odsto, umjesto da je efektivna kamata zaračunata na 12,34 odsto, primjenom metodologije CBCG. Na taj način korisnik kredita platio je kamatu od 648 eura, umjesto 333,36 eura, čime je oštećen ze 314 eura.

Vještak je, kako je navedeno, prilikom izrade nalaza, između ostalog, imao uvid u mišljenja CBCG od 25. jula prošle godine datog Monte kreditu i mišljenja koje je CBCG dala 8. septembra iste godine Alter modusu. U tim mišljenjima je, između ostalog, navedeno i da je odlukom CBCG propisana metodologija koje su svi davaoci kredita, odnosno banke i MFI dužni da primjenjuju za izračunavanje efektivne kamatne stope. Efektivna kamata, po mišljenju CBCG, omogućava potencijalnom korisniku kredita da lakše sagleda i uporedi uslove pod kojima različiti subjekgi nude iste kredite. Takođe, kako je navedeno, ukoliko davaoci kredita ne bi obračunavali efektivnu kamatnu stopu na jedinstven način, u tom slučaju ona bi izgubila svoj smisao.

MFI Monte kredit u sudskom sporu se brani time da se nije radilo o sticanju bez osnova, već o naknadi štete i da su ta potraživanja klijenata uglavnom zastarjela, dok advokati koji zastupaju građane ukazuju na to da ako je nešto suprotno imperativnim normama, taj postupak i taj ugovor je ništavan, te da je sud dužan da po službenoj dužnosti oglasi djelimično ništavnim dio ugovora koji se odnosi na način obračuna kamata.

U započetim sudskim sporovima prvostepeni sudovi čekaju stav Vrhovnog suda, za koji se advokati koji zastupaju oštećene građane nadaju da će biti u skladu sa zakonom, ali ističu i da je „sve moguće”. Za očekivati je, smatraju, da Vrhovni sud donese neutralan stav, odnosno da ostavi na ocjenu osnovanost tužbenog zahtjeva prvostepenim sudovima.

– U Crnoj Gori kad nešto u pravosuđu zaškripi, Vrhovni sud donese načelni pravni stav, iako se u Ustavu nigdje ne pominju stavovi, već se kaže „na osnovu Ustava i zakona”, ali su te stavove provukli kroz neke zakone o Sudskom savjetu – kazao je „Danu” jedan od zastupnika oštećenih klijenata, koji je insistirao na anonimnosti zbog sudskih postupaka koji su u toku.

On je podsjetio na sudske sporove koji su sa Elektroprivredom vođeni u Plavu, Rožajama i Beranama, gdje je donijeto oko 400 pravosnažnih presuda u korist građana, za koje je preko noći Vrhovni sud promijenio stav, a tužbene zahtjeve za naknadu štete od EPCG su nakon toga odbijali prvostepeni sudovi.

Ako izgube, platiće po 500 eura troškova

Ukoliko građani izgube sudske sporove sa Monte kreditom, to će značiti ogromne sudske troškove, koji će, u prosjeku iznositi između 400 i 500 eura po tužiocu. Međutim, advokati koji vode te postupke, kako tvrde, od građana nijesu ništa naplatili, osim troškova sudskog vještačenja koji se kreću oko 70 eura u prosjeku. Advokati nijesu naplaćivali troškove od građana iz razloga što su, kako tvrde, sa aspekta zakona i prava ubijeđeni da će dobiti sudske sporove, nakon čega će troškove zastupanja naplatiti od Monte kredita.

Prema nezvaničnim informacijama, obračun kamate, suprotno odluci CBCG, vršile su i druge MFI, ali protiv njih klijenti još nijesu pokrenuli sudske postupke.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *