U regionu niče čak osam novih aerodroma

Dodajte komentar

Ove će godine Hrvatska, ali i cijela regija, postati bogatija za niz infrastrukturnih objekata u avio prevozu. Do kraja godine u promet će biti pušten novi aerodrom Zagreb kapaciteta pet miliona putnika, što je investicija vrijedna više od 330 miliona eura.

No, ove godine bi trebalo da počnu radovi na aerodromu na Rabu. Iako je riječ o realativno malom ostrvu u sjevernom Jadranu, najavljuje se da bi taj aerodrom trebalo da ima kapacitet od 200.000 putnika godišnje, što je na nivou ZL Rijeka. U aerodrom na Rabu planira se uložiti do 60 milionaeura.

I dok Hrvatska već ima primat u avio infrastrukturi s ukupno devet operativnih aerodroma – sedam međunarodnih aerodroma, Aerodrom Brač te Avio pristanište Mali Lošinj, regija podosta zaostaje. Slovenija ima dva ozbiljna uzletišta, BiH operiše preko Sarajeva i Mostara (postoje uzletišta u Banjaluci i Tuzli), a Srbija zapravo samo Beograd iako se svako malo pokušava revitalizovati i Niš, a zanimljiv projekt je napravljen i u Kraljevu. Crna Gora ima turistički aerodrom  u Tivtu te poslovni u Podgorici. Makedonija je oba svoja aerodroma, Skopje i Ohrid, dala u koncesiju turskom operateru TAV-u.

Zanimljivo je da sve te zemlje planiraju ove godine krenuti u nove investicije.

  • Bosna i Hercegovina planira da napravi aerodrom u Bihaću,
  • Srbija u Novom Sadu i Užicama,
  • Makedonija u Štipu,
  • a Crna Gora u Nikšiću.

Kako procjenjuje portal Ex-Yu Aviation News, projekt u BiH biće opterećen hipotekom neuspjeha aerodroma  u Trebinju, u koji je uložen milionski iznos u izradu dokumentacije i konsultantske usluge, a godinama se nije krenulo s mrtve tačke. Lokalne vlasti Bihaća planiraju da ulože milion eura u projekt, a očekuje se novac i od kantonalnih i državnih vlasti. Većinu novca ipak bi trebalo da osigura strateški partner. Govori se da bi posrijedi trebao biti investitor iz Turske.

Pokrajinska vlada Vojvodine željela bi da postojeće sportsko-poljoprivredno uzletište u Novom Sadu pretvori u komercijalni aerodrom koji bi služio, primarno, za čarter, teretne i niskobudžetne letove. No, kako je lokacija samo 70-ak kilometara udaljena od beogradskog aerodroma Nikola Tesla, postavlja se pitanje njegove prave svrshovitosti.

Srbija planira primarno da revitalizuje, uglavnom za istu svrhu kao i u Novom Sadu, uzletište u Užicama koje je, zbog tadašnje vojne namjene, teško stradalo u NATO-ovim udarima 1999. godine. Procjenjuje se da će za to biti potrebno 19 milionaeura, a obnova bi mogla završiti ove godine.

Crna Gora želi u Nikšiću, na prostoru zapuštene rezervne zračne luke JNA, da stvori svoj treći međunarodni aerodrom. Zasad je u projekt uloženo 1,6 miliona eura, a ukupni će kapacitet biti 200.000 putnika.

Makedonija pak u Štipu želi napraviti svoju glavnu cargo aerodrom, a radovi će početi kad se završe metereološke studije. Koncesionar će i u ovom slučaju biti TAV.

Izvor: Poslovni dnevnik

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *