Ponižavanje radnika u SAD-u razljutilo dioničare Deutsche Telekoma

Dodajte komentar

Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom (DT) našao se pod pritiskom dioničara, ali i politike zbog postupanja prema radnicima unutar svoje američke podružnice T-Mobile US. Radi se o najvećoj podružnici DT-a koja se u dvije godine rapidno proširila u SAD.

T-Mobile US s ukupno 45.000 radnika suočen je s optužbama sindikata Communications Workers of America (CWA) koji upozorava na nezakonite metode rada. Povrede prava odnose se na zabrane sindikalnog organizovanja, zabrane otkrivanja detalja o plati, otkrivanja medijima detalja iz radne okoline i zabranu traženja pomoći od kolega za prikupljanje dokaza u disciplinskom postupku.

Tu je još i ograničavanje odlaska u toalet trudnicama te tjeranje zaposlenih s najnižom prodajnom statistikom na nošenje kape “za glupane”. Posljednji je primjer zabilježen u T-Mobileovom pozivnom centru u Chattanoogi, navodi Reuters. Nakon pritužbi sindikata CWA, sudija Nacionalnog odbora za radne odnose presudio je u martu da su brojne nacionalne politike T-Mobile US-a bile nezakonite. T-Mobile se žalio na dvije od 11 presuda o nezakonitoj praksi, ali je prihvatio odluke u preostalih devet. Tada je kazao da se presude u 11 slučajeva odnose samo na “tehničke probleme u zakonu”, dodavši da “nema navoda da su te politike uticale na neke zaposlene”.

Međutim, nakon potvrde postojanja nezakonitih praksi 25 članova američkog Kongresa uputilo je pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel insitirajući na zaštiti prava radnika u SAD-u. Slučaj je vladi u Berlinu prezentovao i njemački sindikat Verdi organiziravši potpisivanje peticije u njemačkom parlamentu kojom se od njemačkog ministra finansija da osigura poštivanje prava radnika u T-Mobile US.

Oglasili su se i advokati iz Washintonga i Berlina apelujući na njemačku vladu, koja u DT-u drži trećinu udjela, da pritisne matičnu kompaniju. Dva su DT-ova dioničara najglasnija: APG Asset Management s 0,15 posto udjela te Norges Bank Investment Management (NBIM), četvrti najveći dioničar DT-a, s 1,6 posto udjela.

No, APG bi se mogao pokazati posebno radikalnim jer su 2011. godine iz sličnih razloga iz svog portfelja izbacili Wal-Mart. “Upravljanje ljudskim kapitalom za nas je vrlo važno”, poručila je APG-ova stručnjakinja za održivost, Anna Pot koja takvo nešto smatra važanim pokazateljem kvaliteta upravljanja. Deutsche Telekom je uz argument o povjerljivosti navode o pobuni dioničara odbio da komentariše.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *