Retrospektiva 2015: Najveći ekonomski događaji u svijetu

Dodajte komentar

Turbulentna 2015. godina jeiza nas i desio se veliki broj ekonomskih događaja i vijesti koje su uticale na berzanske i ekonomske tokove širom svijeta – Fed-ova kamatna stopa, pad kineskih indeksa i frapantan pad vrijednosti barela nafte sigurno su najvažnije vijesti ove godine.

Ekonomski pad Kine

Običnim ljudima trebalo je nekih pet godina da se stvarno zabrinu zbog usporenog ekonomskog pada Kine. Najveći šok uslijedio je u avgustu ove godine, kada je između 10. i 25. avgusta DJIA indeks oslabio 11% zbog straha od potcenjivanja ekonomskog stanja najveće države svijeta i uticaja na ostatak svijeta.
Ipak, kineski privredni pad ustvari je dio zvaničnog državnog plana odustajanja od neodrživog rasta podstaknutog izvozom i nesigurnih investicija ka usporenijem, ali sigurnijem rastu baziranom na privatnoj potrošnji.

Pad cijena energenata

Pad privrede Kine i globalno zasićenje proizvodnje nafte dovelo je ogromnog pada cijena energenata i plemenitih metala. Standard & Poor GSCI indeks energenata opao je 34% na najniži nivo od 1999. godine, najviše zbog pada porudžbina iz Kine – kada je u zamahu, kineska privreda ‘troši’ oko polovine svjetskog bakra, aluminijuma, nikla i čelika.
Cijena barela nafte opala je sa 98$ prije dvije godine na današnjih 35$ i najozbiljniji razlog je ogromno povećanje proizvodnje širom svijeta. Iran je počeo da ‘pumpa’, a energetske kompanije smanjile su investicije u SAD, dok su radnici gubili poslove u zambijskim rudnicima, indonezijskim poljima i australijskim lukama. Ipak, američki potrošači imaju najviše koristi – umjesto 2,47 za galon benzina, sada plaćaju ispod 2$.
Sentiment je i dalje u pravcu slabljenja ‘crne valute’ i očekuje se da vrijednost barela opadne i do 20$

Kraj ere ‘besplatnog’ novca

U okviru vjerovatno najdosadnije teme ove godine, američke Federalne rezerve su konačno povećale osnovnu kamatnu stopu, u decembru posle cjelogodišnjih naklapanja i mišljenja hiljada i hiljada analitičara i stručnjaka.
Kada je Fed snizio kratkoročnu kamatnu stopu na nulu u decembru 2008. godine, američka ekonomija je bila u teškom stanju i gubila hiljade i hiljade radnih mjesta svakog mjeseca. Finansijski sistem skoro pred kolapsom.

Niko nije vjerovao da će magična nula biti zadržana sedam godina, ali eto, desilo se i 16. decembra Fed je zaključio da je ekonomija sposobna da izdrži rast kamatne stope na 0,25 do 0,50%. S druge strane, Evropska centralna banka, Banka Japana i Centralna banka Kine namjeravaju da vode finansije u suprotnom smjeru: one će nastaviti politiku ‘jeftinog’ novca.

Volkswagen prevarant

U prvoj polovini godine, Volkswagen je pretekao Toyotu kao najprodavaniji svjetski proizvođač automobila, ali trijumf nije dugo trajao. Agencija za zaštitu prirodne sredine (EPA) objavila je 18. septembra da je VW varao na testovima emisije štetnih gasova hiljada i hiljada dizel automobila koji su označavani kao ‘zeleni’. Kasnije se saznalo da su neki direktori u VW-u znali za prevaru godinama, ali je i uočljivo da je skandal nastao baš u vrijeme kada je General Motors opozvao ogroman broj svojih automobila.
Kao rezultat, najuspješniji direktor u istoriji Martin Vinterkorn je dao ostavku, opozvano je 11 miliona automobila širom svijeta i odvojeno 7 milijardi $ za naknade šteta i kazne.

Uber kao globalni fenomen

Ova godina se sigurno može nazvati godinom Ubera, servisa za dijljenje prevoza koji je omogućio značajne uštede i postao simbol ‘preduzetničke ekonomije’.

Godina mega-spajanja kompanija u SAD

Ove godine kompanije u SAD objavile su ugovore o spajanju i akvizicijama u vrijednosti od oko 4800 milijardi $, uz rekordan broj mega-spajanja vrijednih 10 i više milijardi $. Budweiser i Miller piva našli su se pod istim krovom, u okviru spajanja kompanija Anheuser-Busch InBev i SABMiller vrijednog 106 milijardi $; Dow Chemical i DuPont stvorili su kompaniju vrijednu 60 milijardi $; dok su se Pfizer i Allergan našli u kompaniji vrijednoj 149 milijardi $ pa su se tako Viagra i Botox našli pod istim ‘krovom’; Dell je kupio EMC za 66 milijarde $; itd.

Grčka i Siriza

Ovog ljeta smo, na svu sreću, izbjegli grčku tragediju. Opasnost od finansijskog kolapsa Grčke porasla je nakon što je lijevo-orijentisana Syriza pobijedila na izborima u januaru i došla u sukob sa evropskim kreditorima. Mnogo vremena i volje je izgubljeno, kao i jedan ministar finansija, da bi Aleksis Cipras pristao na uslove EU u julu, što je konačno dovelo stabilnost na evropske berzanske indekse. Cipras je ponovo pobijedio na izborima u septembru, ali je Grčka trenutno u nekoj fazi ‘transparentne’ stabilnosti.

GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *