Analiza: Francuska i Italija bi mogle ispasti iz G8, Indija sustiže Kinu

Dodajte komentar

Centar za ekonomiju i poslovna istraživanja iz Londona napravio je analizu svjetske ekonomije, uz određena predviđanja za naredne dekade. Rezultati pokazuju da ćemo u narednom periodu, na globalnoj ekonomskoj sceni gledati neke druge regije i države kao vodeće sile, dok nekima poput Italije i Francuske prijeti ispadanje iz lige najjačih svjetskih ekonomija.

Iako su postojala predviđanja da će Kina sa svojom ekonomijom prestići američku do 2025, nešto sporiji rast BDP-a i slabija valuta odgodili su predviđanja do 2029. godine, za kada se pretpostavlja da će Kina imati najjaču ekonomiju na svijetu.

Od velikih svjetskih ekonomija, Japan trenutno ima najsporiji rast, te je izvjesno da će ga u dogledno vrijeme prestići Velika Britanija i Njemačka, do 2030. godine.

Stručnjaci zatim predviđaju da će Indija u skorijoj budućnosti prestići i Kinu, zbog svojih potencijala, ali i kretanja na svjetskom tržištu. Osim toga, Južna Koreja bi do 2030. godine mogla ući u top pet svjetskih ekonomija, i tako prestići većinu evropskih zemalja.

Ono što je veoma važno iz izvještaja Centra za ekonomiju i poslovna istraživanja iz Londona jeste pozicija Francuske i Italije, kojima zbog sve usporenijeg ekonomskog rasta prijeti isključivanje iz lige G8, a možda i iz G20. Ništa bolje prognoze nisu ni za Rusiju.

Najbrže rastuća svjetska regija u narednih 15 godina biće područje Centralne Azije. Udio te regije u globalnoj ekonomiji do 2030. godine dostići će učešće od 30 odsto, dok Zapadnoj Evropi prijeti pad od 42 odsto u ukupnoj svjetskoj ekonomiji.

S druge strane do 2030. godine Bjelorusija, Kenija, Šri Lanka i Etiopija će ući u top 60 najjačih svjetskih ekonomija.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *