IRF: Promocija Programa podrške ženama u biznisu UNDP

Dodajte komentar

IRF je u 2015. godini kreditno podržao 28 projekata podrške ženama u biznisu u ukupnom iznosu od 1,35 mil i time otvorio 129 novih radnih mjesta.

U strukturi odobrenih kredita dominiraju projekti iz sljedećih djelatnosti: usluge – 15 projekata (592.249€ odobrenih kreditnih sredstava); turizam i ugostiteljstvo – 5 projekata (490.000€ odobrenih kreditnih sredstava); proizvodna djelatnost – 3 projekta (225.800€ odobrenih kreditnih sredstava); trgovina – 3 projekta (30.000€) i poljoprivredna proizvodnja – 2 projekta (14.826,98€).

Pored direktne kreditne linije IRF-a koja se odnosi na program podrške ženama u biznisu, u 2015. godini je, takođe, otvorena nova kreditna linija za žene preduzetnice, sa najpovoljnijim uslovima kreditiranja u regionu, shodno potpisanim Sporazumom o saradnji između IRF-a, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i UNDP-a. Cilj ove kreditne linije je pružanje podrške ženama koje planiraju da registruju sopstveni biznis na način da će im se pružiti šansa da finansiraju svoje ideje koje će kasnije, kroz formiran proizvod ili uslugu, učiniti konkurentnim i dostupnim na tržištu.

S obzirom na probleme sa kojima se suočavaju svi učesnici u biznisu, za žene se obično tvrdi da prilikom osnivanja i razvoja svojih preduzeća nemaju iste polazne tačke u odnosu na društvene, obrazovne i tehnološke izazove, kao i pristup ekonomskim i finansijskim resursima i ovom kreditnom linijom se želi dodatno podržati žensko preduzetništvo i podspješiti afirmacija žena u biznisu.

Shodno Programu podrške ženama u biznisu UNDP, IRF je u 2015. godini finansirao 11 projekata ukupne vrijednosti 99.826,98 €.

Pored finansijske podrške, ovoj ciljnoj grupi biće obezbijeđena i nefinansijska podrška u vidu edukativnih serija koje će organizovati UNDP zajedno sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava kako bi se sve zainteresovane preduzetnice detaljno informisale i upoznale o mogućnostima i koracima za dobijanje finansijskih sredstava.

Program podrške ženama u biznisu UNDP će se odobravati po sljedećim uslovima: maksimalni iznos do 10.000€, uz najpovoljniju kamatnu stopu u regionu od 2,5% na godišnjem nivou, odnosno 2% za projekte koji se realizuju u opštinama na sjeveru Crne Gore i u manje razvijenim gradovima (Nikšiću, Ulcinju i Cetinje), sa rokom otplate do 6 godina (uključujući grace period) uz grace period do 1 godine.

Od ove kreditne linije, koja je  danas predstavljena, očekuje se da će dodatno animirati i zainteresovati žene iz, posebno, ruralnih područja Crne Gore, te da će sveobuhvatan trend rasta za ovaj vid podrške IRF-a biti izraženiiji u odnosu na prethodnu godinu kada je IRF, u cilju podrške razvoju ženskog preduzetništva, finansirao projekte u ukupnom iznosu od 2,4 mil €.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *