Kraljičina plaža u rukama Pozitivne

Dodajte komentar
Kraljičina plaža

Pozitivna Crna Gora, od koje zavisi hoće li aneks ugovora za hotel Kraljičina plaža u Miločerskom parku proći parlament, uslovila je svoju podršku sa prihvatanjem niza amandmana na taj akt.Partija, koja je u julu, kada je predlog aneksa odbijen, bila uzdržana, traži da se projekat realizuje u roku od tri godine od usvajanja aneksa u Skupštini, da se administrativne pretpostavke za njegovu realizaciju stvore u roku od tri mjeseca, investira u hotel Kraljičina plaža, Sveti Stefan i Miločer ne manje od 110 miliona eura, da hotel radi 12 mjeseci i da se zakupac Adrijatik propertis odrekne prava na arbitražu nastalog zbog neusvajanja detaljnog urbanističkog plana (DUP).

– Crna Gora kao ugovorna strana nije ispunila obavezu u vezi sa prostorno planskom dokumentacijom. Zašto vlast koju vrše DPS i SDP i na državnom i na opštinskom nivou nije bila u stanju da utvrdi DUP ne znam. Ali znam da je time nanijeta šteta državi rekao je Goran Tuponja (Pozitivna) na jučerašnjoj sjednici Skupštine.

Neprihvatanjem aneksa, kako je kazao, ostaje na snazi važeći ugovor koji vodi u arbitražu.

– Taj sudski proces znači da će građani da plate 50 miliona eura za greške DPS-a i SDP-a. Nije dobro da se političko nadgornjavanje čini na štetu građana rekao je Tuponja.

Pozitivna je amandmanima tražila i formiranje posebnog odbora koji će pratigi realizaciju odluke, te da Adrijatik propertis, čiji je vlasnik Petros Statis, izdvaja pet odsto od dobiti za promociju CG kao turističke destinacije.

Aneksom koji je predložila Vlada zakup za Kraljičinu plažu se produžava sa 30 na 90 godina, a od 126 planiranih apartmana, 66 će se naći na prodaji. Aneks je usvojila Vlada krajem 2012. i od 2013. Statis po njemu ispunjava obaveze prema Budvanskoj rivijeri i HTP Miločeru.

Ministar turizma Branimir Gvozdenović je kazao da će u narednim danima razmotriti amandmane koje je podnijela Pozitivna i odgovoriti.

– Danas se ne mogu izjasniti na amandmane Pozitivne, jer se odnose i na investitora, ali sam ohrabren što se predlažu rješenja – izjavio je Gvozdenović i dodao da Vlada ima pravo da napravi DUP za hotel sa pet i više zvjezdica.

Poslanici Velizar Kaluđerović i Draginja Vuksanović (SDP) su ukazali da aneks ostavlja mogućnost da Adrijatik propertis postane vlasnik zemljišta ispod apartmana. Kaluđerović je kazao da je ovo kupoprodaja zemljišta ispod apartmana, samo se ne naziva tim imenom, dok je Vuksanovićeva kazala da se član 39 može usko tumačiti i kasnije se pravo korišćenja pretvoriti u pravo svojine.

Gvozdenović je to negirao i rekao da nema prodaje zemljišta ispod hotela.

Aleksandar Damjanović (SNP) je naveo da je nakon pola godine u Skupštinu došao isti predlog i dodao da ukoliko se revidiraju ljelovi aneksa u vezi sa svojinskim pravom Vlada može računati na podršku SNP-a.

– Ako ne, nema podrške, rekao je Damjanović.

Ovo je treći put da se aneks za Kraljičinu plažu dostavlja parlamentu. Prvi put je povučen, a drugi put nije imao većinu. U julu je podržan aneks za Sveti Stefan i Miločer zahvaljujući glasovima dijela poslanika SDP-a.

Glasanje o aneksu će biti sledeće sedmice.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *