Prva velika rekonstrukcija Barske pruge

Dodajte komentar

Posle 40 godina na pruzi Beograd – Bar počinje prva veća rekonstrukcija i to na dionici od Resnika do Valjeva, dugoj 77 kilometara, koja bi trebalo da se završi do aprila 2017. godine.

Ugovor o rekonstrukciji predviđa remont pruge od Resnika do Valjeva koji će u okviru ruskog kredita uraditi ruski RŽD international. Vrijednost radova je 80 miliona dolara, a glavni projekat uradio je saobraćajni institut CIP. Ovim remontom brzine vozova na ovoj dionici biće povećane za tri puta.
“Sada se brzine kreću 40, 50 i 60 kilometara na čas, kako na kojoj dionici. Međutim, posle samog remonta imaćemo brzine i do 110 kilometara na čas”, ističe glavni projektant sanacije pruge Beograd–Bar Novica Gotovina.

U CIP kažu da treba obnoviti svih 287 kilometara pruge Beogarad–Bar. “Moram da kažem da bez obzira koje rokove ruska firma daje, oni će da ih ispune”, navodi direktor CIP Milutin Ignjatović.

Planirano je da se rekonstrukcija završi u aprilu 2017. godine. Pruga se ne može predprojektovati, tvrde stručnjaci u CIP, zbog izuzetno teških uslova i brdsko-planinskih predjela.

Ne mogu se postići veće brzine od 120 kilometara na čas, ali će se sigurno povećati kapacitet za prevoz tereta, podići nivo sigurnosti i riješiti problemi vezani za transport putnika na relacijama koje su poznate po višesatnim kašnjenjima.

Bizlife, RTS

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *