Da li će Obama uzeti naftno tržište Putinu?

Dodajte komentar

SAD teško da mogu da uklone Rusiju sa pozicije koju zauzima na naftnom tržištu Evrope, jer je američka nafta za Evropljane mnogo skuplja od ruske, smatra Raposa.

Predsjednik SAD Barak Obama je 18. decembra ukinuo zabranu na izvoz sirove nafte iz SAD, koja je bila na snazi četiri decenije.

Prema mišljenju analitičara Forbsa Keneta Rapose, “pojavljivanje novog izvoznika“ uticaće na svjetsko naftno tržište, ali Rusija nema razloga za brigu.

Analitičar navodi da je za većinu evropskih energetskih kompanija izlazak Amerikanaca na tržište “važan trenutak“ i dodaje da će SAD postepeno oduzimati dio naftnog tržišta ruskim kompanijama.

Neke države, prije svega baltičke, uznemirene su zbog odsustva alternative pri izboru isporučioca, a Rusija je u ovom trenutku glavni isporučilac gasa i nafte istočnoj Evropi i Njemačkoj.

Ipak, ukidanje zabrane na izvoz nafte ne mora obavezno da donese bogatstvo SAD i da podijeli naftno tržište, prije svega zbog toga što će američka nafta za Evropljane biti mnogo skuplja od ruske, a i “mnogo je udaljenija“.

Pored toga, navodi analitičar, zabrana na izvoz nafte iz SAD nije apsolutna. Na primjer, ove godine su Sjedinjene Američke Države izvezle 475.000 barela u Kanadu. Malo je vjerovatno da će se obim izvoza mnogo povećati narednih godina, smatra Raposa.,

Izvor: Sputnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *