Bivši direktor Volkswagena i dalje prima milionsku platu

Dodajte komentar

Bivši izvršni direktor njemačkog proizvođača automobila Volkswagen (VW) Martin Vinterkorn, koji je podnio ostavku nakon izbijanja skandala sa lažiranjem podataka o izduvnim gasovima, i dalje se vodi kao zaposlen u kompaniji i prima veliku platu, pokazuju izvještaji njemačkih medija.

Dnevnik Handelsblat i njemačka državna televizija, pozivajući se na izvore bliske nadzornom odboru VW, navode da Vinterkornov ugovor ističe krajem 2016, kao što je ranije dogovoreno, i da on prima punu platu, prenosi agencija Frans pres.

Vinterkornova osnovna godišnja plata iznosi 1,62 miliona eura plus niz velikodušnih bonusa, a prošle godine primio je ukupno 15 miliona eura i bio najplaćeniji izvršni direktor među 30 lidera kompanija čije dionice čine njemački berzanski indeks DAKS 30.

Prema navodima izvora, Vinterkorn, koji je bio na čelu VW od 2007, ove godine će primiti više od 10 miliona eura. VW je prvobitno želio da otpusti bivšeg direktora, ali bi u tom slučaju morao da mu isplati takozvanu “zlatnu otpremninu”, što kompanija nije željela da se ne bi našla na udaru javnosti, navodi Handelsblat.

Vinterkorn je pristao na ostavku, ali nije želio da odustane od novca na koji ima pravo budući da je izjavio da ne zna ništa o skandalu i da je nevin.

VW je pogođen najvećim skandalom u svojoj istoriji od septembra, kada je priznao da je u 11 miliona automobila širom svijeta ugradio softver za lažiranje vrijednosti izduvnih gasova na laboratorijskim testiranjima.

Nezavisne

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *