Polovina Amerikanaca na ivici bijede, srednja klasa propada

Dodajte komentar

The Social Security Administration tvrdi da polovina Amerikanaca zarađuje ispod nivoa životnog minimuma, to jest manje od 30.000 dolara godišnje, odnosno – 16,87 dolara na sat.

Prema računici Alliance for a Just Society, taj nivo prihoda – čak i u četvoročlanim porodicama sa dvoje zaposlenih, “nije dovoljan za odgovarajući makar i skromni nivo života”.

Svjetski poznati The Pew Research Center je utvrdio da gotovo svaka druga američka porodica troši više nego što zarađuje. Najnovija istraživanja su pokazala da polovina Amerikanaca živi na ivici bijede. Naravno: na američki način. Dobar dio SAD ubrzano je siromašio i tokom proteklih 12 mjeseci.

Američki Centar za aktuelnu politiku  najveći krivac istakao je da je za ogromnu razliku među prihodima najbogatijih i najsiromašnijih Amerikanaca, već prije svega za to što je ta razlika tako velika da Sjedinjene Države “pretvara u zemlju trećeg svijeta”.

Ova asocijacija takođe tvrdi da u SAD na svako slobodno radno mjesto ima sedam pretendenata i naglašava da je 15 dolara na sat dovoljno samo za jednog čovjeka da bi nekako preživljavao.

Centar Go Banking Rates je utvrdio da bezmalo polovina Amerikanaca nema nikakvu ušteđevinu.

List The Wall Street Journal istovremeno iznosi drugu neutješnu statistiku prema kojoj 62 odsto Amerikanaca ne raspolaže ni sa 500 dolara za neplaniranu popravku automobila.

Sistem federalnih rezervi (Centralna banka SAD) sa svoje strane navodi da gotovo polovina Amerikanaca nije u stanju da pokrije vanredne rashode od 400 dolara.

Stvari ne stoje bolje ni u oblasti zapošljavanja. Prije svega zato što je za devet od deset najbolje plaćenih poslova potrebno visoko obrazovanje.

Pokazalo se takođe da su radna mjesta otvorena poslije ekonomske krize iz 2008. u prosjeku za 23 odsto slabije plaćena nego mjesta koja su ugašena za vreme krize.

Slabo plaćena mjesta čine petinu svih ugašenih radnih mjesta za vrijeme recesije.

Prosječni nivo standarda Amerikanaca opao je između 2007. i 2013. za 40 odsto.

Povodom svega je AlterNet napisao: “Kongresmeni, koji udobno sjede u foteljama sa svojim prijateljima milionerima i korporativnim lobistima, ne žele da znaju stvarno stanje u kojem živi američka srednja klasa. Nekada moćna srednja klasa SAD srozala se do prosječnog nivoa i nastavlja dalje da se srozava“.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *