Jugoslavija ga je promijenila: Hans Verner Zin odlazi u penziju

Dodajte komentar

Jedan od najpoznatijih evropskih ekonomista Hans Verner Zin (68) oprostio se od svih funkcija koje je obavljao u Ifo institutu u Minhenu i na minhenskom Ludvig Maksimilijan univerzitetu.

Zin, koji je radio i ekonomski program za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ), odlazi u penziju.

On je tokom posljednje finansijske i dužničke krize bio jedan od najaktivnijih ekonomista. Protivio se novoj praksi Evropske centralne banke da kupuje državne obveznice, tvrdio da Njemci tako, a da i ne znaju, gube dio svog kapitala i predlagao je da Grčka vrati drahmu. Bar privremeno. Tvrdio je da će godine do kraja ove decenije biti njemačke zlatne godine i savjetovao je mlade Njemce da nikud ne mrdaju iz svoje zemlje jer će  zbog pametnog pravnog sistema kapital dolaziti u nju i posla će biti.

Zin  je održao oproštajno predavanje i, kako su prenijeli njemački listovi Handelsblat i Fokus, objasnio kako je samoupravna Jugoslavija odigrala ključnu ulogu u njegovoj transformaciji iz mladog ljaevičara, i čak člana socijaldemokatske omladine, u današnjeg liberalnog ekonomistu Zina. Razočarao ga je, kaže, jugoslovenski treći put kad je otišao u Jugoslaviju da ga na licu mjesta doživi.

“U planskoj privredi odsustvo novčane motivacije nadomješteno je prisustvom komesara”, rekao je Zin i dodao: “To uvjek vodi dominaciji vlasti. Kad se to jednom shvati, tržišna privreda se više ne napušta”.

Ekonomske vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *