Đukanović: Javni dug nije nepromišljeno stvoren

Dodajte komentar

Javni dug Crne Gore nije nepromišljeno stvoren, već je na logičnom i potrebnom nivou, kako bi država krenula u realizaciju strateških investicija i otklanjanja uskih grla, najprije u infrastrukturi, koji su posljedica ekonomskog zaostajanja, ocijenio je premijer Milo Đukanović.On je na sastanku Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori rekao da je ubijeđen da Crna Gora može da servisira taj javni dug.

“To nije javni dug da bismo obezbijeđivali sebi nerealnu potrošnju. To je, po mom sudu, logičan i potreban nivo javnog duga”, kazao je Đukanović.

On je rekao da će jedan od najvećih izazova u narednoj godini biti uspostavljanje, što je moguće prije, opadajućeg trenda budžetskog deficita i javnog duga.

“Izazovi su i dalji napredak na planu konkurentnosti, smanjenje nezaposlenosti i niži deficit tekućeg računa platnog bilansa”, saopštio je Đukanović.

Ključni stubovi dinamiziranja ekonomskog rasta u narednom period su, kako je rekao, očuvanje makroekonomske stabilnosti i povećanje konkurentnosti.

“Neophodno je i dalje smanjenje tekuće potrošnje i odlučnija realizacija strukturnih reformi. U bankarskom sektoru očekujemo dalje smanjenje učešća loših kredita i nastavka rasta kreditne aktivnosti”, naveo je Đukanović.

Cdm

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *