Rublja dotakla dno

Dodajte komentar

Rublji je opet svanuo „crni ponedjeljak“, budući da je kurs ruske monete pao na najniži nivo prema vodećim valutama od kolapsa 24. avgusta ove godine.

Najnoviji sunovrat je pokrenulo globalno poniranje cijena nafte.

Na najnižem nivou, ruska valuta je trgovana za 71 rubalja prema dolaru i za više od 78 rubalja prema euru, prenosi Raša tudej.

Rusko tržište akcija je zabilježilo manji obim trgovanja zbog pada vrijednosti rublje i cijena nafte. Indeks RTS denominovan u dolarima pao je više od dva odsto u popodnevnim satima, dok je indeks MICEX rubaljske trgovine skliznuo manje od jedan odsto u „crveno“.

Cijene sirove nafte pale su na najniži nivo od 2009. godine zbog globalne prezasićenosti ponude i odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da ne smanji rekordnu proizvodnju. Sirova nafta tipa „brent“ pala je na ispod 37 dolara po barelu, dok se američka „laka“nafta (WTI) srozala ispod 35 dolara po barelu.

Nakon što je MMF snizio svoju prognozu rasta globalne privrede, ruski ministar finansija Anton Siluanov je rekao da bi cijena sirove nafte mogla opasti na 30 dolara za barel u 2016. i da bi mogla da ostane na tom nivou tokom cijele godine.

„To nagovještava da će i tražnja za naftom pasti. Obim rezervi nafte je ogroman. Iran će se vratiti na globalno tržište s jednim do 1,5 miliona barela dnevno… sve upućuje na to da će niske cijene nafte dominirati sljedeće godine“, rekao je Siluanov za agenciju Tas.

Ruska vlada će vjerovatno revidirati svoj budžet za 2016. godinu, koji se sada oslanja na cijenu nafte od 50 dolara za barel i na kurs od 63,3 rublje za jedan američki dolar.

Zamjenik ministra finansija Maksim Oreškin rekao je da Rusija sada pravi plan budžeta zasnovan na fluktuiranju cijene nafte između 40 i 60 dolara najmanje do 2022. godine.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *