Evropski turistički sektor trpi gubitke

Dodajte komentar

Evropski turistički sektor bi mogao da izgubi preko milijardu evra prihoda pod uticajem terorističkih napada u Parizu.

Međutim, analitičari ocjenjuju da će niske cijene nafte i oporavak privrede visoko pozicioniranim turističkim kompanijama nadoknaditi probleme koje je izazvao bezbjednosni faktor.

Prema mišljenju analitičara, koji su govorili za Rojters, evropski turistički sektor bi, zbog napada u Parizu, mogao imati gubitak od između 800 miliona eura do preko milijardu eura.

„Velike kompanije su možda pripremljenije, jer imaju više novih destinacija koje će ublažiti gubitke“, izjavio je tržišni analitičar kompanije London kepital grup, Ipek Oskardeskaja, prenosi Rojters.

Ukupni efekti terorističkih napada u Parizu od 13. novembra, kada je stradalo 130 ljudi, postaće jasniji tek sa objavljivanjem rezultata za četvrti kvartal, ali su već primjetne značajne negativne posljedice po evropski turistički sektor „težak“ 500 milijardi dolara, navodi se u saopštenju Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija.

Zarada hotela u Parizu je za 30-40 odsto niža u odnosu na isti period lani, prihodi restorana su pali u sličnom procentu, dok je broj novih rezervacija letova za Pariz smanjen za 27 odsto u nedjelji poslije napada, navodi Rojters.

Zbog tih napada, francusko-holandska aviokompanija „Er Frans-KLM“ izgubila je 50 miliona eura, dok je britanski operater autobuskog i željezničkog saobraćaja Stejdžkoač prošle nedjelje izdao upozorenje u vezi sa sopstvenim profitom, jer klijenti strahuju od putovanja u velike gradove, navodi britanska agencija.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *