Zašto je Coca Cola crvena, Google u duginiim bojama, Facebook plav?

Dodajte komentar

Da li vam je bitno koje je boje sajt koji volite? Pročitajte zanimljive odgovore kompanija zašto su se odlučile za određenu boju.Zašto je logo Coca Cole crven?
Sredinom devedesetih godina 18. veka kompanija je počela da boji burad za sirup u crvenu boju kako bi tokom transporta poreski službenici mogli lako da razlikuju njihovo piće od alkohola. Kompanija je čak i svoj prvi časopis, izdat 1924. gdine, nazvala “The Red Barrel” (Crveno bure).

Zašto je Google u duginim bojama?
Boje Googlea upućuju na razigranost, posebno redosljed boja. “Odlučili smo se za osnovne boje, ali nismo htjeli da ih postavimo u klasičnom redosljedu i obojili smo L sekundarnom bojom, što je u skladu sa idejom da se Google ne pridržava pravila” – rekla je Ruth Cedar, grafička dizajnerka koja ja je osmislila logo.

Zašto je logo Facebooka plav?
Za to je “kriv” Marc Zuckerberg. – Plavo je za mene najraskošnija boja – odgovorio je on kad mu je postavljeno ovo pitanje.

Zašto je Tiffany izabrao svoju zaštićenu plavu boju u nijansi crvendaćevog jajeta?
Boju koja je poznata kao “Tiffany plava” izabrao je osnivač kompanije, Charles Lewis Tiffany za boju prve korice svoje knjige “Blue Book”, koja je sadržala godišnju kolekciju nakita i koja je objavljena 1845. godine. Iz kompanije kažu da je boja vjerovatno izabrana zbog popularnosti tirkiznog dragog kamenja u 19. vijeku ili zato što je bila omiljena viktorijanskim mladama.

Zašto je Yahoo ljubičast?
Prema kompaniji “Fast”, suosnivač Yahooa David Filo otišao je 1995. u prodavnicu da kupi farbu za zidove kancelarije, a onda se priča račva na dvije strane – jedna je da je ugledao ljubičastu farbu na popustu, a druga da je farba bila siva, ali da je pod jakim fluorescentnim svijetlom izgledalo kao da je kancelarija ljubičasta.

Zašto su novine i sajt Financial Timesa roze?
Novine Financial Times 1893. godine odlučile su da promjene boju svog izdanja kako bi se razlikovale od svog londnoskog rivala “Financial News”.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *