Kad SAD nekome otvori vrata, ide samo na bolje

Dodajte komentar

Američki Mudis podigao je prognoze privrednog rasta Kube, navodeći kao razlog korist koje karipsko ostrvo ima od labavljenja embarga SAD i skoka broja turista.

Privreda Kube će, prema projekcijama Mudisa, ove godine ostvariti rast od oko 3,5 odsto, što je značajno više u odnosu na raniju prognozu od 2,3 odsto. Za narednu godinu, Mudis je blago revidirao prognozu rasta, na 3,0 odsto, prenosi agencija Frans pres.

U saopštenju rejting agencije se navodi da Kuba uspješno preživljava svoje smanjenje zavisnosti od Venecuele, sa kojom je višegodišnja saradnja bila od ključnog značaja za kubansku privredu, budući da je uključivala i veliki popust na naftu.

“Zbog dobijanja manje pomoći od Venecuele, Kuba je preduzela uspješne mjere za diverzifikovanje trgovine i finansijskih veza”, kažu iz Mudisa.

Labavljenje američkog embarga, koji je ove godine doveo i do obnavljanja punih diplomatskih odnosa između dvije zemlje posle gotovo šest decenija njihovog zamrzavanja, pomoglo je pokretanju reformi i 16-procentnom rastu prihoda u kubanskom sektoru turizma.

“Ako se ovako nastavi, privreda Kube će dodatno ojačati”, ocjenjuje se u saopštenju.

Uprkos svemu tome, kreditni rejting Kube ostaje na veoma niskom nivou “Caa2”, što je, kako tvrdi Mudis, odraz širokog spektra ekonomskih, pravnih i političkih rizika.

Američka agencija je, međutim, povisila prognozu rejtinga na “pozitivnu” sa “stabilne”, poručujući da je moguće potencijalno podizanje kreditnog rejtinga ako stvari nastave da bilježe oporavak.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *