Nafta na koljenima, čeka li je nokaut?

Dodajte komentar

Cijene nafte su se zadržale ispod 40 dolara za barel, nakon odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte da ne smanjuje visok nivo proizvodnje.

Pažnja trgovaca se sada preusmjerila na sastanak američke Uprave federalnih rezervi naredne nedjelje.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila je 37 centi na 39,6 dolara za barel, a sirova nafta tipa “brent” za 12 centi na 42,88 dolara, takođe za januarske isporuke, prenosi agencija Frans pres.

Članice OPEK-a su na sastanku održanom u petak u Beču odlučile da se uzdrže od smanjenja aktuelnog nivoa proizvodnje radi podizanja cijena nafte, izjavio je predsjedavajući naftnog kartela i nigerijski ministar za naftu, Emanuel Ibe Kačikvu.

OPEK, čije članice zajedno upumpavaju više od jedne trećine svjetske nafte, trenutno proizvodi iznad zvaničnog cilja od 30 miliona barela dnevno, uprkos prekomernim globalnih zalihama koje su i više nego prepolovile cijene “crnog zlata” za poslednjih godinu dana.

“Nema sumnje da su cijene nafte pod pritiskom zbog nedostatka dogovora na sastanku OPEK-a, što govori da će se obimne zalihe zadržati duži period”, izjavio je analitičar singapurske kompanije IG Markets, Bernard Ou.

Istovremeno, analitičar kompanije EY, Sandžev Gupta, tvrdi da je u fokusu tržišta sada sastanak Feda koji se održava naredne nedjelje i najnoviji ekonomski podaci iz Kine, koja je najveći svjetski potrošač energenata.

Trgovci prate da li će Fed podići kamatne stope, što je potez, koji bi, kako navodi Frans pres, mogao pogurati vrijednost dolara. Jak dolar čini da nafta izražena u toj valuti postane skuplja za kupce koji koriste slabije valute, što umanjuje tražnju i dovodi do pada cijena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *